2013/114: Verzoeker klaagt over disproportioneel handelen door politie Flevoland bij aanhouding

Rapport

Verzoeker heeft een langlopend conflict met de gemeente X. Verzoeker werd in dat kader ervan verdacht dat hij dreigementen zou hebben geuit in de richting van de burgemeester en twee ambtenaren van de gemeente X. De officier van justitie verleende de politie toestemming om verzoeker buiten heterdaad aan te houden. Verzoeker werd vervolgens om 3:40 door leden van het AE-VAG team Flevoland wegens bedreiging thuis aangehouden. Vervolgens werd verzoeker geblinddoekt overgebracht naar het politiebureau in Almere.

Verzoeker klaagde erover dat het regionale politiekorps Flevoland disproportioneel had gehandeld door hem middels inzet van een arrestatieteam te laten aanhouden. Verzoeker klaagde er verder over dat politieambtenaren van het regionale politiekorps Flevoland disproportioneel hebben gehandeld door hem tijdens het transport naar het politiebureau, geblinddoekt te vervoeren.

Ten aanzien van de klacht over de inzet van het arrestatieteam was de Nationale ombudsmanvan oordeel dat het verstandiger zou zijn geweest om, gelet op de voorinformatie, de aanvraag voor de inzet van geweldspecialisten via de AOE-piketcommandant aan de hoofdofficier van justitie en de korpsleiding voor te leggen. Wanneer er op dat niveau was besloten om geen toestemming te verlenen voor de inzet van het arrestatieteam (de AOE) dan was het AE-VAG team een alternatief geweest. Nu dat niet is gebeurd, is de Nationale ombudsman van oordeel dat de politie eenheid Midden-Nederland heeft gehandeld in strijd met het vereiste van goede voorbereiding.

Ten aanzien van het gebruik van de blinddoek verwees de Nationale ombudsman naar zijn eerdere rapporten over het gebruik van de blinddoek door arrestatieteams. Zijn eerder gedane aanbeveling om in een wettelijke basis te voorzien, is nog niet overgenomen. De Nationale ombudsman achtte de klacht dan ook gegrond wegens schending van het behoorlijkheidsvereiste dat grondrechten dienen te worden gerespecteerd, in dit geval het recht op onaantastbaarheid van het lichaam.Los daarvan vindt de Nationale ombudsman het een zorgelijke ontwikkeling dat het hanteren van de blinddoek als werkwijze niet langer meer exclusief beperkt is tot het arrestatieteam maar nu ook al tot de uitrusting van het AE-VAG team Flevoland behoort en wordt gebruikt.

Instantie: Politiechef van regionale eenheid Midden-Nederland

Klacht:

disproportioneel gehandeld door verzoeker op 26 september 2011 middels inzet van een arrestatieteam te laten aanhouden en door hem tijdens transport naar politiebureau geblinddoekt te vervoeren

Oordeel:

Gegrond