2013/070: Dochter klaagt dat Oorlogsgravenstichting dienstslachtoffergraf van haar vader weigert te vermelden in Slachtofferregister

Rapport

Op 10 juni 1959 is een vliegtuig van de Marineluchtvaartdienst (MLD) neergestort nabij Goa, India. Dit vliegtuig was op weg van Nieuw-Guinea (toen nog onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden) naar Nederland en maakte een tussenlanding op Goa. Alle inzittenden, waaronder de vader van verzoekster, zijn bij de crash omgekomen. Zij zijn begraven in Goa. Deze graven worden onderhouden door de Oorlogsgravenstichting (OGS). De OGS heeft deze graven ook in zijn interne digitale bestand staan. De belangrijkste taak van de OGS is het onderhouden van circa 50.000 graven van Nederlandse oorlogsslachtoffers. Daarnaast beheert de OGS een necrologisch archief en een geautomatiseerd databestand "het Slachtofferregister" dat via internet kan worden geraadpleegd. Alleen oorlogsgraven zijn opgenomen in het Slachtofferregister.

Verzoekster klaagt erover dat nu het graf van haar overleden vader geen oorlogsgraf is, de Oorlogsgravenstichting de gegevens over het graf niet op de website wil plaatsen.

De Nationale ombudsman begrijpt het standpunt van de OGS dat het haar taak is om oorlogsgraven te onderhouden en geregistreerd te houden. De graven van de vader van verzoekster en de andere inzittenden van het vliegtuig worden onderhouden naar aanleiding van een convenant met de Koninklijke Marine uit 1995 door de OGS. En daarbij is van belang dat, zoals gezegd, deze graven ook worden onderhouden door de OGS en intern bij de OGS digitaal staan geregistreerd.

De Nationale ombudsman onderkent ook dat het benoemen van de graven in Goa op de website van de OGS mogelijk precedenten schept maar vraagt zich daarbij af wat daar het bezwaar tegen zou zijn. Immers, het precedent dat wordt geschapen betreft graven die al door de OGS worden onderhouden en die daarom ook digitaal bij haar staan geregistreerd. De Nationale ombudsman ziet niet welke bezwaren er zouden zijn om door de OGS onderhouden graven van dienstslachtoffers in het buitenland te benoemen op de website van de OGS onder vermelding van bijvoorbeeld "Dienstslachtoffergraf" of onder een apart tabblad van dienstslachtoffergraven. Te meer nu een dergelijke, in de ogen van de Nationale ombudsman eenvoudige handeling, nabestaanden een vorm van erkenning kan geven die zij zo graag zouden willen.

Vereiste van maatwerk

De Nationale ombudsman beveelt de OGS aan om het graf van de in Goa omgekomen vader van verzoekster te vermelden op haar website als bijvoorbeeld "Dienstslachtoffergraf".

Instantie: Oorlogsgravenstichting te Den Haag

Klacht:

gegevens over het graf van verzoeksters vader niet op website willen plaatsen, omdat het graf van haar overleden vader geen oorlogsgraf is

Oordeel:

Gegrond