2012/153: Vrouw klaagt erover dat ze zelf derde partij moet inschakelen voor onderzoek schade woning

Rapport

Verzoekster heeft de gemeente Tilburg aansprakelijk gesteld voor schade aan haar woning. Naar haar mening was deze ontstaan nadat een verkeersplateau voor haar woning was aangelegd. Zwaar vrachtverkeer zou bij het passeren van dit plateau trilling veroorzaken. Het college van burgemeester en wethouders wees de aansprakelijkheid af, mede omdat het verkeersplateau volgens de daarvoor geldende normen was aangelegd. Wel wees het verzoekster er op dat zij zelf een onderzoek kon laten uitvoeren om het verband tussen het verkeersplateau en de schade aan te tonen.

Verzoekster klaagt er over dat het college stelt dat het aan haar is om aan te tonen dat de schade het gevolg is van het verkeersplateau.

De Nationale ombudsman overwoog dat van de overheid bij de beoordeling van een schadeclaim een coulante opstelling wordt verwacht. Als een overheidsinstantie - na afwijzing van een verzoek om schadevergoeding - stelt dat het aan de indiener van een claim is om zelf een deskundige in te schakelen, wijst zij hiermee een minder juridische aanpak van de hand. In beginsel is dit niet gewenst. Op deze manier worden burgers gedwongen om uit te wijken naar derden en komen de kosten hiervan voor hun rekening.

Van een overheidsinstantie mag verwacht worden dat serieus gekeken wordt naar gemelde schade en overlast die zou zijn ontstaan door handelen van de overheid. Hiertoe behoort ook dat de gemeente het op zich neemt om een onderzoek uit te (laten) voeren naar het verband tussen een verkeersmaatregel en de gestelde overlast en schade.

Omdat in het onderhavige geval de gemeente Tilburg een onderzoek heeft uitgevoerd en op basis daarvan een inhoudelijke motivering heeft gegeven voor het niet vergoeden van de schade, kan het college zich naar het oordeel van de Nationale ombudsman op grond van het redelijkheidsvereiste op het standpunt stellen dat het nu aan verzoekster is om op zijn minst met een begin van bewijs te komen dat er causaal verband bestaat tussen schade aan haar woning en het verkeersplateau.

De klacht is niet gegrond.

Instantie: Gemeente Tilburg

Klacht:

trillingsoverlast en schade in de vorm van scheuren in verzoeksters woning door verkeersplateaus voor haar woning en het college van burgemeester en wethouders van Tilburg het aan haar overlaat om aannemelijk te maken dat deze overlast en schade het oorzakelijk gevolg zijn van deze plateaus

Oordeel:

Niet gegrond