Heemstede zoekt praktische oplossing

Op deze pagina

  Column
  Foto van een oudere man

  Cor* laat zijn Golden Retriever uit. Maar hij is nog niet goed op weg of zijn hond krijgt ruzie met de Staffordshire terriër van Rinus. De hond van Cor zit niet aan de lijn, dus hij probeert de hondenruzie te sussen door hem vast te pakken. De terriër zet tot Cor zijn schrik zijn tanden in zijn hand en laat niet meer los. De baasjes halen de politie erbij. Die behandelt de zaak en Cor krijgt uiteindelijk € 4000,- van Rinus’ verzekering

  Cor vertelt buurtgenoten wat hem is overkomen. Hij hoort dat andere hondeneigenaren ook problemen hebben met deze terriër. Daarop besluit Cor hun verklaringen te verzamelen en naar zijn gemeente Heemstede te sturen. Hij wil dat die optreedt tegen de terriër, voor er nog meer ongelukken gebeuren. De gemeente spreekt daarop met Rinus. Die vertelt dat zijn hond reageert op honden die niet aan de lijn zitten en op hem af komen. Omdat hij weet dat zijn hond dit doet, houdt hij hem zelf altijd aangelijnd. De gemeente zegt het aanlijnen van andere honden in Rinus’ omgeving strenger te zullen controleren. Maar wijst Rinus ook op zijn eigen verantwoordelijkheid voor het gedrag van zijn hond. Een ongeluk met een aangelijnde hond kan ervoor zorgen dat die verplicht een muilkorf moet dragen.

  Cor hoort van de gemeente over het gesprek, maar vindt dit onvoldoende en dient een bezwaar in. De gemeente wil geen juridische strijd en stellen Cor daarom een andere aanpak voor. De gemeente zal op haar kosten een onafhankelijke diergedragskundige van de Universiteit van Utrecht het gedrag van de terriër laten beoordelen. Cor, Rinus en de gemeente komen uiteindelijk overeen dat iedereen zich vervolgens zal neerleggen bij de conclusies van de deskundige en geen juridische stappen meer zet.

  De deskundige concludeert onder meer dat de Stafford gedragstherapie nodig heeft en op een speciale manier moet worden aangelijnd. Ondanks de afspraak kan Cor zich hier niet bij neerleggen en stapt naar mij. Hij vindt dat de gemeente zijn meldingen over de terriër niet goed heeft opgepakt. Ook zegt hij dat de verklaringen van andere buurtbewoners over de terriër niet aan de deskundige zijn gegeven. Ik onderzoek de zaak. Het blijkt dat de deskundige de verklaringen wel heeft meegenomen in zijn oordeel. Ik snap goed dat het bijtincident Cor niet in de koude kleren is gaan zitten. Daar moet je als gemeente goed mee omgaan. In dit geval heeft de gemeente dat wel gedaan. Ze heeft voortvarend gewerkt door gelijk te spreken met Rinus en de inzet van de deskundige. Een praktische oplossing waardoor de zaak niet juridisch op de spits is gedreven. Dat waardeer ik.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column