2012/091: Omwonenden gesloopt gebouw klagen over handelswijze gemeente bij sloop en daarop volgende schade

Rapport

In de periode december 2009 tot en met april 2010 is het schoolgebouw van de LTS in Valkenswaard gesloopt. De gemeente was eigenaar van het gebouw en de grond en opdrachtgever voor de sloop van het gebouw. Het gebied waarin het gebouw was gelegen, grensde aan de straat waar verzoeker woonde. Het gebouw was vier tot zes verdiepingen hoog en bestond volledig uit beton.

Verzoeker klaagde over de handelwijze van de gemeente met betrekking tot de sloop van een gebouw en de schade als gevolg daarvan.

De Nationale ombudsman toetst of de behandeling van een verzoek om schadevergoeding behoorlijk is geweest. Dit doet hij aan de hand van zestien spelregels. De nadruk ligt hierbij op de procedure, de weg naar de beslissing. De Nationale ombudsman was van oordeel dat de wijze waarop de gemeente was omgegaan met het verzoek om schadevergoeding niet in overeenstemming was met de spelregels voor het behoorlijk omgaan met schadeclaims.

De Nationale ombudsman heeft de klacht getoetst aan het redelijkheidsvereiste. De onderzochte gedraging was niet behoorlijk.

Instantie: Gemeente Valkenswaard

Klacht:

handelwijze met betrekking tot de sloop van een gebouw en de schade als gevolg daarvan

Oordeel:

Gegrond