Schade door boom

Op deze pagina

  Column
  Man met bril

  Fredo* wil 's morgens in zijn auto richting het werk stappen. Maar dat gaat niet zo makkelijk als normaal. Er ligt namelijk een omgevallen boom op. Hierdoor is zijn auto flink beschadigd. Fredo regelt de fikse schade via zijn verzekering. Maar hij blijkt nog zijn eigen risico van 600,- euro te moeten betalen

  Hij besluit dit bedrag terug te vragen bij zijn gemeente Alkmaar, die eigenaar is van de boom. Dus de gemeente is verantwoordelijk voor het inspecteren van de gezondheid ervan. Want toen de boom op zijn auto lag, had Fredo duidelijk gezien dat de wortels helemaal verrot waren. Hierdoor kon de boom al bij een zuchtje wind omvallen. Rotte bomen worden normaal gelijk door de gemeente weggehaald om dit soort ongelukken te voorkomen.

  Het duurt wel even voordat Fredo reactie krijgt van de gemeente. Maar uiteindelijk krijgt hij antwoord. De gemeente is het met hem eens dat de boom verrotte wortels had. Maar dat betekent niet dat zij automatisch verantwoordelijk is voor de schade die het omvallen heeft veroorzaakt. De gemeente heeft aan haar zorgplicht voldaan door de boom in de zomer van 2011 te controleren. Toen bleek uit niets dat de wortels er slecht aan toe waren. Ze wijst de vraag van Fredo om schadevergoeding dan ook van de hand.  

  Fredo ziet dit toch anders en legt de situatie aan mij voor. Het is inderdaad zo dat als de gemeente de boom heeft gecontroleerd, zij juridisch niet aansprakelijk is voor schade door de boom. Maar in dit geval vind ik het toch wel wrang dat de gemeente zich daar zomaar op beroept. Dat de boomwortels rot waren, staat vast. De gemeente kan wel zeggen dat de controle die rot niet liet zien. Voor hem als inwoner is het moeilijk daar iets tegen in te brengen. Vooral omdat de boom na de val direct weg is gehaald.

  Ik vraag de gemeente daarom opnieuw naar de zaak te kijken. Daarbij wijs ik op mijn Schadevergoedingswijzer waarin staat hoe overheidsinstanties behoorlijk kunnen omgaan met schadeclaims. Daarin beveel ik in bepaalde situaties een coulante opstelling aan. De gemeente kan zoeken naar mogelijkheden om samen met de burger tot een redelijke oplossing te komen. Ook al is de gemeente juridisch niet aansprakelijk.

  Tot mijn plezier belt de gemeente Fredo op. Ze bespreken samen de verschillende kanten van de zaak en komen uiteindelijk tot een oplossing. Ze delen de overgebleven kosten. Fredo krijgt daarom 300,- euro van de gemeente. Een redelijk resultaat waar ook Fredo zich in kan vinden.

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column