Slager keurt eigen vlees

Op deze pagina

  Column
  Foto van man met bril

  Martijns* fietstocht door de prachtige omgeving van Holten eindigt met een klap als hij met zijn achterwiel van zijn racefiets tussen twee tegels komt en flink onderuit gaat. Hij blijkt zelf een paar schaafwonden te hebben, maar zijn fiets ligt flink in de kreukels. Dat doet deze rechtgeaarde fietser pijn, maar nog pijnlijker is de reactie van de gemeente Holten-Rijssen als hij daar een schadeclaim indient 

  In een brief aan de gemeente beschrijft Martijn wat er precies is gebeurd. Hij fietst in Holten richting een kruising met een voorrangsweg, voor hem rijden twee auto's die voor de kruising afremmen. Martijn nadert de stopstreep rechts van de auto's. Op dat moment raakt zijn achterwiel in een forse gleuf tussen twee tegels waardoor Martijn tegen de voorste auto aan valt. Op de stoep staan wel waarschuwingsborden in verband met wegwerkzaamheden, maar het is zaterdag en dus geen werk aan de weg. Martijn voelde zich overvallen door de enorm slechte staat van het wegdek.

  Zodra hij weer op de been is, maakt hij foto's van de situatie. Hij legt deze foto's, samen met een verzoek om de schade aan zijn fiets te vergoeden, aan de gemeente voor. Maar hij krijgt nul op rekest: het wegdek kan nou eenmaal niet overal egaal zijn en Martijn had als wielrenner zelf beter op moeten letten. Daar is Martijn het absoluut niet mee eens en hij wijst de gemeente ook op haar verantwoordelijkheid voor veilige bestrating. De gemeente houdt echter voet bij stuk en is niet bereid om de schade te vergoeden. En dus stapt Martijn met zijn verhaal naar ons toe.

  Ik vraag de gemeente om nóg een keer naar deze zaak en claim te kijken en wijs daarbij op mijn Schadevergoedingswijzer die ik voor gemeenten heb opgesteld. Uitgangspunt is dat als de gemeente door een slecht wegdek schade veroorzaakt, ze niet moeilijk moet doen over schadevergoeding. Nog steeds blijft de gemeente bij haar standpunt dat de kwaliteit van het wegdek voldoende was.

  Of er nou wel of geen schadevergoeding komt, er vallen mij in dit verhaal twee dingen op. Ik het opmerkelijk dat Martijns claim steeds door dezelfde medewerker is beoordeeld. Dat lijkt wel een slager die zijn eigen vlees keurt. Daarnaast vind ik het niet professioneel dat de gemeente de claim heeft afgewezen enkel op grond van de foto's die Martijn heeft gemaakt. De gemeente had in dit geval ook zelf moeten gaan kijken of desnoods de verzekeraar of een andere deskundige. Ik heb de gemeente daarom opgedragen om, met deze twee punten in het achterhoofd, de schadeclaim opnieuw te bekijken. Ik hoop dat de gemeente ditmaal de zaak behoorlijker oppakt!

  * Gefingeerde naam
  De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column