2011/317: Vrouw klaagt over handelen gemeente mbt verzoek bestemmingswijziging recreatiewoning

Rapport

Verzoekster is eigenaresse van een recreatiewoning in Rekken. Op 30 mei 2007 diende verzoekster een inspraakreactie in op de Ruimtelijke Visie Buitengebied. Verzoekster opperde het idee voor een energiezuinige woning van duurzame materialen. Als vervolg op dit idee schreef verzoekster op 31 augustus 2007 een brief naar de gemeente waarin zij de gemeente onder andere verzocht om de recreatiebestemming van haar woning te wijzigen in een woonbestemming. Op 11 december 2007 besloot de gemeenteraad om permanente bewoning van recreatiewoningen niet te gedogen maar onder bepaalde voorwaarden een persoonsgebonden beschikking af te geven voor permanente bewoning. Op 21 februari 2008 schreef de gemeente een brief aan verzoekster waarin haar werd meegedeeld dat het beleid voor recreatiewoningen het niet mogelijk maakte de bestemming te wijzigen in permanente bewoning. Op 26 mei 2009 verleende het college van burgemeester en wethouders verzoekster een vrijstelling op grond van artikel 19, lid 3, Wro voor het permanent bewonen van haar recreatiewoning. Deze vrijstelling is persoonsgebonden, object gerelateerd en niet overdraagbaar.

Verzoekster klaagt erover dat de gemeente niet de juiste procedure heeft gevolgd met betrekking tot haar verzoek tot bestemmingswijziging van haar recreatiewoning en dat de gemeente haar klacht wat betreft het verzoek tot bestemmingswijziging, ongegrond heeft verklaard. Verzoekster klaagt er tevens over dat haar klacht niet binnen de gestelde wettelijke termijn van tien weken is afgehandeld.

De Nationale ombudsman heeft vastgesteld dat de klachtbehandeling bij de gemeente veel te lang heeft geduurd zonder dat de gemeente daarvoor een goede verklaring had. Uit de stukken is gebleken dat de gemeente verzoekster er meerdere malen, zowel mondeling als schriftelijk, erop heeft gewezen dat het door de gemeenteraad vastgestelde beleid met betrekking tot permanente bewoning van recreatiewoningen een bestemmingswijziging naar 'wonen' niet toestaat.

Het vereiste van voortvarendheid is geschonden. Het motiveringsvereiste is niet geschonden.

 

 

Instantie: Gemeente Berkelland

Klacht:

klacht niet binnen de wettelijke termijn van tien weken afgehandeld

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Berkelland

Klacht:

verzoeksters klacht ongegrond verklaard omdat zij schriftelijk heeft aangegeven dat zij de bestemming van haar recreatiewoning wilde wijzigen zodat ze haar woning permanent zou kunnen bewonen

Oordeel:

Niet gegrond