Een likje verf

Op deze pagina

    Column
    Foto van een vrouw

    Mevrouw Dulders* is niet meer zo best ter been. De trap op- en aflopen is voor haar een gevaarlijke opgave. Maar gelukkig woont ze in de gemeente Oldambt: van haar gemeente krijgt ze via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) namelijk een extra trapleuning. Een zeer welkom hulpmiddel, zult u misschien denken. Maar mevrouw Dulders had toch wel bedenkingen

    Vlak nadat mevrouw Dulders bericht heeft gekregen dat ze in aanmerking komt voor een extra trapleuning, komt een monteur deze al plaatsen. Het enige dat ze zelf nog moet doen, is de kale houten trapleuning schuren en lakken, zo laat deze monteur haar weten. Ze begrijpt niet waarom ze dat - gezien haar lichamelijke beperkingen - zelf moet doen. Navraag bij de gemeente leert haar dat ze inderdaad zelf voor de afwerking moet zorgen. Geïrriteerd over de weigering van de gemeente, klopt mevrouw Dulders bij mij aan.

    Ongeschreven beleid

    De gemeente laat mij weten dat het ongeschreven beleid is dat verstrekte trapleuningen niet worden geverfd of gelakt. Dit is een bewuste keuze zodat mensen de trapleuning zelf naar eigen smaak een likje verf kunnen geven. En als mevrouw Dulders daar zelf niet toe is staat is, kan ze ook een beroep doen op een vrijwilligerscentrale of familieleden of kennissen inschakelen. Bovendien kan de trapleuning volgens de gemeente prima ongeverfd worden gebruikt.

    Te hoge verwachtingen?

    Ik begrijp het standpunt van de gemeente. Het staat hen vrij om zelf te bepalen of Wmo-voorzieningen zoals een extra trapleuning onafgewerkt worden opgeleverd. Een beroep op ongeschreven beleid is wel wat vaag. En mevrouw Dulders kon dus moeilijk weten wat ze wel en niet van de gemeente kon verwachten. De verwachtingen van mevrouw Dulders lagen een stuk hoger. Misschien zelfs wel te hoog? Op de foto’s van de nieuwe trapleuning die zij mij toestuurde, zie ik dat het om een ronde houten leuning gaat, vergelijkbaar met een dikke bezemsteel. Ik ga ervan uit dat zo’n onafgewerkte trapleuning net als een bezemsteel bij normaal gebruik geen risico’s met zich meebrengt. Maar ja…misschien staat een likje verf wel mooier!

    * Gefingeerde naam
    De persoon op de foto is niet de persoon uit deze column