2011/169: Eigenaar wordt door politie toegang restaurant ontzegd nadat ander claimt eigenaar te zijn

Rapport

Samenvatting

Verzoeker was sinds kort eigenaar van een restaurant en huurde het pand waarin dat restaurant was gevestigd. Op een avond werd hem door andere personen de toegang tot zijn restaurant ontzegd. Ondanks aanwezigheid van enkele politieambtenaren kon verzoeker zijn restaurant vervolgens niet betreden.

Verzoeker klaagt erover dat politieambtenaren van het regionale politiekorps Groningen hem op 24 december 2009 niet in de gelegenheid hebben gesteld om aan te tonen dat hij de rechtmatige huurder van een pand was, aangezien deze politieambtenaren hem niet hebben toegestaan om het bewuste pand te betreden.

De Nationale ombudsman was van oordeel dat niet van de politieambtenaren verwacht hoefde te worden dat zij verzoeker het restaurant hadden laten betreden. Van hen hoefde ook niet verwacht te worden dat zij duidelijkheid konden scheppen in een juridisch vraagstuk en tegelijkertijd een passende oplossing moesten vinden voor een verwarrende situatie. Gelet op het gegeven dat er geen sprake was van enig strafrechtelijk delict en ook dat er op dat moment een groot evenement in de binnenstad was waarvoor de politieambtenaren ook weer inzetbaar moesten zijn, rechtvaardigde dit de keuze van de politieambtenaren om te stoppen met het vergaren van informatie, door verzoeker niet in de gelegenheid te stellen het restaurant te betreden.

Het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving; behoorlijk.

 

 

 

Instantie: Regiopolitie Groningen

Klacht:

verzoeker niet in de gelegenheid gesteld aan te tonen dat hij de rechtmatige huurder van een pand was, aangezien ze hem niet hebben toegestaan het bewuste pand te betreden

Oordeel:

Niet gegrond