2011/111: Arbeidsinspectie doet geen onderzoek ingeval een ongeval 2 jaar geleden heeft plaatsgevonden

Rapport

SAMENVATTING

Verzoeker is op 11 januari 2007 tijdens het verrichten van werkzaamheden voor zijn werkgever van een hoge stelling gevallen. Hierdoor heeft verzoeker blijvend letsel opgelopen aan zijn linkerschouder. Zijn raadsvrouw heeft bij brief van 5 februari 2009 aan de Arbeidsinspectie gevraagd of de werkgever melding heeft gedaan van het ongeval en voor zover dat niet het geval was te kennen gegeven dat dit schrijven als melding van verzoeker moet worden beschouwd en om een onderzoek naar het ongeval gevraagd. De behandeling van de melding door de Arbeidsinspectie heeft enige tijd op zich laten wachten, maar na meerdere rappels heeft de Arbeidsinspectie op 31 juli 2009 uiteindelijk een inspectie op de werkplek laten uitvoeren. Op basis van de bevindingen van de inspectie heeft de Arbeidsinspectie besloten om geen nader onderzoek in te stellen naar het bedrijfsongeval van 11 januari 2007. De Arbeidsinspectie hanteert het beleid dat ingeval een ongeval langer geleden, in dit geval ruim 2 jaar, heeft plaatsgevonden een onderzoek alleen wordt ingesteld als bij de melding aannemelijk wordt gemaakt dat de situatie ongewijzigd is gebleven, en als er tenminste 2 getuigen van het ongeval zijn. Omdat dit in dit geval niet aannemelijk was gemaakt, zag de Arbeidsinspectie af van onderzoek. Verzoeker heeft zich hierover beklaagd bij de Nationale Ombudsman. De Nationale Ombudsman heeft naar aanleiding van de klacht een aantal nadere vragen gesteld aan de Arbeidsinspectie en is uiteindelijk tot het volgende oordeel gekomen. Op basis van zijn eigen waarnemingen van 31 juli 2009 heeft de inspecteur vastgesteld dat op dit moment (huidige) situatie) in ieder geval geen sprake is van een gevaarlijke situatie. Hoe de situatie op 11 januari 2007 was, is niet bekend. Een onderzoek op dit moment kan daar echter geen uitsluitsel over geven. Gelet hierop kon de Arbeidsinspectie in redelijkheid tot haar beslissing komen om geen nader onderzoek in te stellen naar het bedrijfsongeval.

Wel is de Nationale Ombudsman van oordeel dat de Arbeidsinspectie niet tijdig heeft gereageerd op de melding van verzoeker van 5 februari 2009. De Arbeidsinspectie had voor de vertraagde behandeling als reden aangevoerd dat op het moment dat de melding binnenkwam net een interne reorganisatie was gestart. Het vereiste van adequate voorzieningen houdt in het bestuursorgaan zodanige administratieve en organisatorische voorzieningen dient te treffen dat de binnengekomen post tijdig en adequaat wordt behandeld.

Instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Arbeidsinspectie)

Klacht:

geweigerd onderzoek in te stellen naar bedrijfsongeval van 11 januari 2007, waarbij verzoeker van een hoge stelling ten val is gekomen

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Arbeidsinspectie)

Klacht:

niet tijdig en niet adequaat gereageerd op de melding van het ongeval

Oordeel:

Gegrond