2011/082: Woningstichting klaagt over puntenaftrek woningwaardering door Huurcommissie

Rapport

Verzoekster is een stichting tot bevordering van particulier huizenbezit en verhuurt een particuliere woning in Amsterdam aan meerdere personen. Op verzoek van de gemeente heeft de Huurcommissie (HC) een verklaring afgegeven over die woning, over de puntenwaardering. Verzoekster is het er niet mee eens dat de HC punten heeft afgetrokken van de waardering van die woning, omdat het voorzieningenniveau ongebruikelijk zou zijn.

Verzoekster klaagt erover dat de HC blijft volharden in een naar haar mening onterechte aftrek van punten in haar verklaring voor een woning in Amsterdam, ondanks een verzoek om herbeoordeling.

De Nationale ombudsman kan het billijken dat de HC haar verklaring niet heroverweegt, nu de wetgever er voor heeft gekozen dat er geen bezwaar openstaat tegen een dergelijke verklaring. De verklaring kan onderwerp zijn van een rechterlijke toets van een op zo'n verklaring gebaseerd besluit. Dat daar in dit specifieke geval geen sprake van zal zijn, maakt dat niet anders. Het is dus niet aan de HC om haar eigen verklaring te toetsen. De Nationale ombudsman ziet echter niet in waarom de HC niet kan ingaan op de vraag van verzoekster waarom haar argumenten, dat er geen sprake is van een uitzonderlijk geval waarbij het puntenaantal verlaagd mag worden, geen hout snijden volgens de HC. Dat er geen sprake kan zijn van een heroverweging, houdt niet in dat de HC op verzoek geen nadere toelichting kan geven. De HC hoeft daarbij niet in discussie te gaan met verzoekster. Wel kan aan verzoekster worden verduidelijkt waarom de HC tot haar verklaring is gekomen. Verzoekster heeft belang bij die informatie als stichting tot bevordering van particulier huizenbezit, vooral in het kader van de eventuele verkrijging van een short stay vergunning. Dat dit niet is gebeurd, is in strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

De klacht is gegrond, wegens strijd met het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

De Nationale ombudsman geeft de HC in overweging om alsnog nader te verduidelijken waarom de argumenten van verzoekster, zoals omschreven in haar visie, volgens haar niet valide zijn.

Instantie: Huurcommissie te Den Haag

Klacht:

blijven volharden in een naar verzoekster onterechte aftrek van punten in haar verklaring voor een woning in Amsterdam, ondanks een verzoek om herbeoordeling

Oordeel:

Gegrond