2011/012: Verdachten worden geïnformeerd over identiteit anonieme melder

Rapport

Op 25 juli 2009 vond er op het Zomercarnaval in Rotterdam een steekpartij plaats. Daarbij kwam een persoon om het leven en een ander raakte zwaargewond. Verzoekster bevond zich in de kring van de latere twee verdachten. Na een oproep in Opsporing Verzocht legde zij telefonisch bij Meld Misdaad Anoniem (MMA) een belastende verklaring af over een van de verdachten, die ontlastend was voor de andere verdachte. Haar telefoon werd op dat moment echter door de politie afgetapt en haar telefoongesprek met MMA kwam in het strafdossier van de verdachten terecht. Zij werden geconfronteerd met de melding van verzoekster en wisten zodoende dat zij had gebeld met MMA. Verzoekster werd hierover nadien geïnformeerd door de politie. Verzoekster was erg ontdaan over het bekend worden van haar identiteit bij de verdachten en ze maakte zich ernstig zorgen om haar veiligheid.

De Nationale ombudsman oordeelde dat de officier van justitie die leiding had over het opsporingsonderzoek niet zorgvuldig had gehandeld. Allereerst moest verzoekster er in zijn algemeenheid van op aan kunnen dat zij daadwerkelijk anoniem kon melden bij MMA. Verder oordeelde de Nationale ombudsman dat de officier van justitie zorgvuldiger te werk had moeten gaan bij de afweging om de afgetapte melding van verzoekster te gebruiken. Er is een interne instructie bij het Openbaar Ministerie over welke stappen een officier van justitie moet volgen wanneer hij de anonimiteit van een beller met MMA wil opheffen. De Nationale ombudsman was van oordeel dat de officier van justitie naar analogie van deze instructie had moeten handelen.

Het vereiste van rechtszekerheid

Met instemming heeft de Nationale ombudsman er kennis van genomen dat de hoofdofficier van justitie verzoekster excuses heeft aangeboden voor het feit dat zij pas na een maand en niet eerder dan de verdachten is geïnformeerd over het aftappen van haar telefoontje met MMA. Ook heeft de Nationale ombudsman er met instemming kennis van genomen dat er (tijdelijke) maatregelen zijn getroffen, om situaties als onderhavige in de toekomst te voorkomen. De Nationale ombudsman deed de minister van Veiligheid en Justitie de aanbeveling om te bevorderen er op korte termijn definitieve maatregelen worden getroffen om situaties als onderhavige in de toekomst te voorkomen.

Instantie: Hoofdofficier van justitie te Rotterdam

Klacht:

Onvoldoende maatregelen genomen om de anonimiteit van verzoekster als meldster bij MMA te waarborgen.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie Rotterdam-Rijnmond

Klacht:

Onvoldoende maatregelen genomen om de anonimiteit van verzoekster als meldster bij MMA te waarborgen.

Oordeel:

Gegrond