2010/347: Eigen onderzoek naar behandelingsduur bezwaarschriften door CIZ

Rapport

Naar aanleiding van de invoering van de zogeheten ''pakketmaatregelen'' (dit houdt in dat per 1 januari 2009 de toelatingseisen voor de functie begeleiding in de AWBZ zijn verscherpt. Alleen wanneer sprake is van matige of ernstige beperkingen op het gebied van zelfredzaamheid komt iemand nog in aanmerking voor begeleiding uit de AWBZ) is bij het CIZ een achterstand ontstaan in de afhandeling van bezwaarschriften van burgers. Burgers klaagden erover dat zij maanden moesten wachten op een beslissing op hun bezwaarschrift tegen de door het CIZ afgegeven (her)indicaties voor (met name) de functie begeleiding.

De Nationale ombudsman heeft uit eigen initiatief een onderzoek ingesteld naar klachten van burgers over de lange behandelingsduur van bezwaarschriften tegen indicatiestellingen door het CIZ in de laatste zes maanden van 2009.

Veel mensen hebben erg lang moeten wachten op een beslissing op bezwaar van het CIZ. Dit betekent een lange periode van onzekerheid over hun recht op zorg. Het CIZ is verantwoordelijk voor een goed verloop van de bezwaarprocedure (zie ook rapport 2006/370 en rapport 2004/281). Vaststaat dat veel beslissingen op bezwaar niet tijdig zijn genomen door het CIZ. Mensen dienen tijdig uitsluitsel te krijgen op hun bezwaarschrift. Dit klemt temeer voor mensen in een kwetsbare positie, waarbij het gaat om (duidelijkheid over) hun recht op zorg.

De organisatie van het CIZ was niet voldoende flexibel om tijdig en adequaat in te springen op de grote stroom van bezwaarschriften.

Vereiste van voortvarendheid - gegrond

Instantie: Centrum Indicatiestelling Zorg

Klacht:

Onderzoek uit eigen beweging naar de behandelingsduur van bezwaarschriften van burgers tegen indicatiebesluiten door het CIZ in de laatste zes maanden van 2009.

Oordeel:

Gegrond