2010/126

Rapport

Verzoeker ontving sinds 2004 meerdere bekeuringen voor verkeersovertredingen die hij naar eigen zeggen niet had begaan. Volgens verzoeker rijdt iemand rond in dezelfde auto en met hetzelfde, maar vervalste, kenteken als hij. In januari 2007 kreeg verzoeker een nieuw kenteken. Het 'oude' kenteken werd in het kentekenregister voorzien van de code 'ongeldig'. Toch bleef verzoeker bekeuringen ontvangen. Dit was mogelijk omdat het ongeldig-verklaarde kenteken volgens vast beleid van de RDW nog op naam van verzoeker stond. Verzoeker kreeg ook een aantal bekeuringen op zijn nieuwe kenteken, terwijl de overtredingen en de foto's hiervan volgens verzoeker waren gebaseerd op zijn 'oude' kenteken. Verzoeker slaagde er niet in om met de bij deze kwestie betrokken overheidsinstanties tot een oplossing van zijn probleem te komen.

Verzoeker klaagt erover dat de politie Amsterdam-Amstelland stelselmatig de aantekening van ongeldig-verklaring in het kentekenregister negeerde, waardoor hij na januari 2007 nog steeds bekeuringen kreeg.

Er is getoetst aan het vereiste van actieve en adequate informatieverwerving. De Nationale ombudsman oordeelt dat de klacht gegrond is. Volgens het onderzoek van de Nationale ombudsman krijgt het systeem van de politie Amsterdam-Amstelland een signaal van de RDW als een kenteken ongeldig is verklaard. Aanvankelijk onderzocht een speciale afdeling binnen het korps dan of een bekeuring naar het CJIB zou worden doorgestuurd. De politie kon echter niet aantonen dat de bekeuringen van verzoeker ook door deze speciale afdeling zijn onderzocht. Daarom vindt de Nationale ombudsman onvoldoende aannemelijk dat de bekeuringen op goede grond zijn doorgezet. Volgens de politie is deze werkwijze na maart 2008 gewijzigd. Het is de Nationale ombudsman echter gebleken dat verzoeker ook na die tijd nog bekeuringen op het ongeldig-verklaarde kenteken ontving.

De Nationale ombudsman doet de aanbeveling om de porto- en reiskosten van verzoeker voor het aanvechten van de bekeuringen te vergoeden.

De Nationale ombudsman heeft met instemming geconstateerd dat de persoonsgegevens van de laatste houder van een ongeldig-verklaard kenteken (ook in geval van export, demontage, overlijden) niet meer worden doorgestuurd naar opsporingsinstanties.

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Aantekeningen stelselmatig genegeerd, dat verzoekers voormalige kenteken op zijn verzoek ongeldig is verklaard.

Oordeel:

Gegrond