2010/084

Rapport

De dochter van verzoekers was op school lastig gevallen door een 8 jaar oudere leerling. Verzoekers hadden naar aanleiding hiervan contact met school opgenomen. School meldde het voorval bij de politie. De politie meldde het incident bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK), die vervolgens een onderzoek instelde.

Verzoekers klagen erover dat het AMK de melding had opgevat als melding kindermishandeling en in behandeling had genomen. Zij klagen erover dat zij niet meteen waren ingelicht en betrokken bij het onderzoek en klagen over de inhoud van de informatie die zij als afsluiting van het onderzoek ontvingen. Ook klagen zij erover dat het AMK een dossier had aangemaakt.

Los van de discussie over de definitie van kindermishandeling is bemoeienis van AMK gerechtvaardigd als er zorgen over het kind bestaan en een voortdurende onveilige situatie voor het kind. Nu hier geen sprake van was had AMK beter politie kunnen adviseren contact met de ouders op te nemen. Ouders hadden direct betrokken moeten worden bij onderzoek. De afdoening met standaardbrief en folder bracht onnodige spanning teweeg bij ouders. Ten aanzien van de registratie is er een mogelijkheid om vernietiging van het dossier te vragen. AMK heeft ook eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of het bewaren van gegevens nodig is. In deze zaak had AMK dit uit eigen beweging dienen aan te kaarten bij ouders.

Vereiste van professionaliteit; gegrond

Informatieverstrekking; gegrond

Aanbeveling:in geval van melding kindermishandeling buiten gezin gebruik te maken van brief waaruit blijkt dat ouders niet als pleger worden beschouwd.

Instantie: Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Klacht:

Zonder toestemming onderzoek verricht door AMK naar verzoekers dochter; wijze van informatieverstrekking; registratie van kindermishandeling.

Oordeel:

Gegrond