2009/202

Rapport

Verzoekster woont langs een drukke ontsluitingsroute. Hierdoor ervaart ze veel geluidsoverlast. Daarover is ze al jarenlang in debat met de gemeente en de plaatselijke politie..

Ze klaagt erover dat de gemeente en de plaatselijke politie naar elkaar wijzen als de instantie die dit probleem dient op te lossen.

Door hun opstelling hebben beide instanties - in de wetenschap dat verzoekster terecht aandacht vroeg voor het massaal negeren van het ter plaatse geldende snelheidsvoorschrift en de gevolgen daarvan voor de door haar ervaren geluidsoverlast - ten onrechte uit het oog verloren dat in veel gevallen een door de burger gesignaleerd probleem uitsluitend kan worden opgelost door samenwerking van de meerdere berokken instanties.

De gedraging leverde op schending van het redelijkheidsvereiste en van het vereiste van goede samenwerking

De Nationale ombudsman zag aanleiding voor het doen van de aanbeveling aan beide instanties om in gezamenlijk overleg maatregelen te treffen die ertoe leiden dat het werkelijk (gemeten) verkeersgeluid bij de woning van verzoekster binnen aanvaardbare grenzen blijft.

Instantie: Regiopolitie Zaanstreek-Waterland

Klacht:

Tot juni 2008 niet voldoende ingespannen om een oplossing te vinden voor de geluidsoverlast van het verkeer over de Laan der Continenten; continu naar de gemeente Purmerend verwezen voor de oplossing van het probleem.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Gemeente Purmerend

Klacht:

Tot juni 2008 niet voldoende ingespannen om een oplossing te vinden voor de geluidsoverlast van het verkeer over de Laan der Continenten; continu naar de regiopoltie Zaanstreek-Waterland verwezen voor de oplossing van het probleem.

Oordeel:

Gegrond