2009/149

Rapport

Verzoekers woning is gelegen in de bebouwde kom van de gemeente Nijmegen aan een steile, smalle, bochtige en onoverzichtelijke weg, zonder bermen en trottoirs,waar auto's elkaar niet kunnen passeren. Ter plaatse geldt en snelheidslimiet van 30 km/u. Alleen gemotoriseerd verkeer dat heuvelopwaarts richting centrum gaat, mag gebruik maken van het deel van de weg waaraan verzoeker woont. Fietsers mogen ingevolge een verkeersbesluit van burgemeester en wethouders van 24 september 2002 in beide richtingen rijden omdat er geen alternatieve fietsroute is. Na bezwaar van omwonenden trok het college dat besluit in, aldus dat fietsverkeer in dalende richting niet meer is toegestaan. Volgens verzoeker en anderen is de verkeersveiligheid gebrekkig omdat in de praktijk de voorschriften niet worden nageleefd.

Verzoeker klaagt er onder meer over dat het college ondanks herhaalde verzoeken en signalen van omwonenden niet de maatregelen heeft genomen die nodig zijn om de ter plaatse geldende voorschriften voor het verkeer af te dwingen.

De Nationale ombudsman overwoog, dat burgers er op moeten kunnen rekenen dat de overheid zich houdt aan zijn besluiten en dus ook dat de overheid er alles aan doet dat degenen tot wie dat besluit is gericht zich daaraan houden. Wordt dat besluit niet nageleefd dan is het de taak en de plicht van de overheid daar tegen op te treden en de met de naleving van dat besluit gemoeide belangen te beschermen. In dit geval gaat het om een weg die onomstreden niet geschikt is voor doorgaand verkeer. De ten behoeve van de verkeersveiligheid gegeven regels worden regelmatig overschreden, waardoor risico's voor weggebruikers ontstaan. In de situatie van dit geval is het praktisch niet doenlijk de naleving met fysieke maatregelen af te dwingen. De vraag is dan of er zodanig gewichtige belangen zijn dat deze moeten prevaleren boven andere te beschermen belangen. Het gaat daarbij om onder meer om de veiligheid van voetgangers en de bereikbaarheid van woningen voor bewoners en hulpdiensten. Hoewel het ontbreekt aan een oplossing die alle belangen dient mag een bestuursorgaan niet erin berusten dat het met zijn besluit beoogde doel niet wordt bereikt. Het college had zich daarom moeten bezinnen op een maatregel waarmee dat doel het beste is gediend.

Het vereiste van rechtszekerheid; de Nationale ombudsman oordeelde de klacht op dit punt niet behoorlijk.

De Nationale ombudsman gaf het college in overweging de maatregelen te treffen die nodig zijn om de naleving van de verkeersvoorschriften zo goed mogelijk af te dwingen

Instantie: Gemeente Nijmegen

Klacht:

Niet de aanvullende maatregelen genomen die nodig zijn om naleving van de ter plaatse geldende voorschriften voor het verkeer af te dwingen; in communicatief opzicht tegenover verzoeker en anderen tekort geschoten en zich weinig voortvarend opgesteld.

Oordeel:

Gegrond