2009/124

Rapport

Het project Veilig Winkelen, aanpak veelplegers winkelcriminaliteit, is een initiatief van de politie IJsselland en de Stichting Veiligheidszorg IJsselland. Het project heeft als doel het aantal winkeldiefstallen te beperken. Deelnemende winkeliers aan het project ontvangen eenmaal per drie maanden van de politie IJsselland een door hen samengestelde poster met daarop de foto's en de namen van de tien meest actieve winkeldieven (de zogenaamde veelplegers). De winkeliers wordt verzocht de poster slechts op te hangen in een ruimte waar alleen medewerkers komen. Volgens de advocaat van een aantal veelplegers is dit posterproject in strijd met de privacy van zijn cliënten en in strijd met de Wet politieregisters.

Omdat met ingang van 1 januari 2008 de Wet en het Besluit politieregisters zijn vervangen door de Wet en het Besluit politiegegevens heeft de No in zijn oordeel een onderscheid gemaakt tussen de situatie vóór en ná 1 januari 2008. De No oordeelde t.a.v. de "oude" situatie dat artikel 30 Wpolr alleen een mogelijkheid bood voor verstrekking in bijzondere gevallen en niet voor een structurele gegevensuitwisseling zoals in het kader van het Project.

De No oordeelde over de "nieuwe" situatie dat artikel 20 Wpolg wel een grond biedt voor gegevensverstrekking maar dat verstrekking uitzondering moet zijn en gericht moet zijn op preventie in een bepaald, afgebakend gebied. De verstrekking moet dus niet zoals nu het geval is, standaardonderdeel uitmaken van een veelplegeraanpak maar er moeten redenen zijn die samenhangen met een lokale situatie die uitzonderlijk is.

De No achtte de verstrekking dan ook in strijd met het behoorlijkheidsvereiste dat grondrechten moeten worden gerespecteerd, in dit geval het recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.

De korpsbeheerder werd aanbevolen om het beleid om persoonsgegevens aan winkeliers te verstrekken aan te scherpen en zich tezamen met de ketenpartners te bezinnen op de vraag in welke gevallen wel en in welke gevallen geen gegevens worden verstrekt.

Vervaardigen en verspreiden posters en placemats; uitroepen van de veelpleger van de week

Instantie: Regiopolitie IJsselland

Klacht:

Onderzoek uit eigen beweging naar: gebruik van de term 'veelpleger van de week'.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Regiopolitie IJsselland

Klacht:

Werkwijze voor het wekelijks aanwijzen van de veelpleger van de week.

Oordeel:

Niet gegrond

Instantie: Regiopolitie IJsselland

Klacht:

Posters van veelplegers verstrekt aan winkeliers met foto, naam en overige gegevens van verzoekers; placemats en verjaardagskalenders vervaardigd, waarop verzoekers als veelplegers staan afgebeeld.

Oordeel:

Gegrond