Foto's en gegevens van veelplegers niet zomaar overal verspreiden

Op deze pagina

    Nieuwsbericht

    Het politiekorps IJsselland moet zorgvuldiger omgaan met de foto's en gegevens van mensen die vaak stelen in winkels, zogenaamde veelplegers. Dit stelt de Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, in een rapport naar aanleiding van klachten van zeven veelplegers. Zij stonden met hun foto en persoonsgegevens op posters, die de politie IJsselland ruim onder winkeliers verspreidde in het kader van het project 'Veilig Winkelen'. Ook werden hun foto's afgedrukt op placemats en verjaardagskalenders die binnen het politiekorps circuleren. De ombudsman beveelt de politie IJsselland aan het beleid om persoonsgegevens aan winkeliers te verstrekken aan te scherpen. Het verspreiden van foto's en gegevens van veelplegers moet steeds een redelijk doel dienen. Ludieke acties met foto's van veelplegers vindt de ombudsman niet behoorlijk.

    Project 'Veilig Winkelen'

    Met het project 'Veilig Winkelen' wil de politie IJsselland het aantal winkeldiefstallen beperken. Winkeliers die aan het project meedoen, krijgen eens per drie maanden een poster met daarop de foto en persoonsgegevens van de tien meest actieve veelplegers. De afspraak tussen de politie en winkeliers is dat deze poster in een ruimte moet hangen die alléén toegankelijk is voor personeel. Als winkelpersoneel een veelpleger herkent, is het de bedoeling dat zij zo iemand gelijk aanspreken en de veelpleger zo uit de anonimiteit halen en voorkomen dat hij steelt. Deze aanpak is volgens de ombudsman op zich juist.

    Belangenafweging

    Het doel van de verspreiding van posters met foto's en gegevens van veelplegers is om winkeliers te beschermen tegen diefstal. Volgens de Nationale ombudsman mag dit echter geen automatische werkwijze worden. Per geval moet de politie een afweging maken tussen de bescherming tegen winkeldiefstal en de privacy van een bepaalde 'winkeldief'. Daarom zou de politie criteria moeten vaststellen om te bepalen in welke gevallen winkeliers gegevens van een dader krijgen. De politie mag alleen als er zwaarwegende redenen zijn, foto's en gegevens van derden op posters aan winkeliers uitdelen. Bovendien moet het verspreidingsgebied van deze posters niet onredelijk groot zijn. Wordt te gemakkelijk omgesprongen met foto's en gegevens dan komt volgens de ombudsman de privacy van veelplegers te zeer in het gedrang. Zeker ook omdat in de praktijk steeds meer winkeliers de poster ontvangen en daarmee het verspreidingsgebied flink is vergroot.

    Ludieke acties

    Ludieke acties zoals het afdrukken van foto's van veelplegers op placemats en verjaardagskalenders die in omloop zijn bij de politie, vindt de ombudsman niet behoorlijk. Dit is een ongepaste manier om met privacygevoelige gegevens om te gaan. Hoewel hij de persoonlijk gerichte aanpak van veelplegers kan waarderen, vindt de ombudsman het gebruik van de term "de veelpleger van de week" ongepast.