2008/149

Rapport

Verzoekster zat in de bus van Duitsland naar Nederland. De Koninklijke Marechaussee hield de bus staande in het kader van het Mobiel Toezicht Vreemdelingen (MTV) en hield een controle op illegale immigratie. De controle werd aangekondigd als identiteitscontrole. Verzoekster wilde weten waarom zij werd gecontroleerd en wilde ook dat de ambtenaar zich legitimeerde. Uiteindelijk werd haar gezegd dat het een grenscontrole betrof. Hierover was zij verbaasd omdat er binnen het Schengengebied geen grenscontrole meer bestaat. Inmiddels had de Koninklijke Marechaussee haar al gezegd dat zij werd aangehouden.

De Koninklijke Marechaussee had verzoekster duidelijk moeten uitleggen wat de reden van de controle was en had haar de folder over de MTV-controle moeten geven. Ook hadden de ambtenaren zich moeten legitimeren toen verzoekster dat vroeg. Door dit alles niet te doen is de zaak geëscaleerd en werd zij uit de bus gehaald. Hiermee is gehandeld in strijd met het vereiste van professionaliteit.

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

Ten onrechte uit een lijnbus gehaald om haar staande te houden, verzoeker zou hebben geweigerd haar identiteitsbewijs te tonen, terwijl verzoeker dit bewijs inmiddels had overhandigd; in reactie op klacht geen gevolgen verbonden aan het gegronde klachtonderdeel, te weten dat de betrokken ambtenaren zich op haar verzoek hadden moeten legitimeren.

Oordeel:

Gegrond