2008/148

Rapport

De Koninklijke Marechaussee hield vlak bij de grens met België een controle in het kader van het Mobiel Toezicht Vreemdelingen. Daartoe worden personen die de grens oversteken gecontroleerd. Verzoeker werd gecontroleerd. Daarbij wilde de betrokken ambtenaar verzoeker een proces-verbaal geven omdat verzoeker volgens hem veel te hard reed. Volgens verzoeker reed de betrokken ambtenaar veel te hard. Deze moest verzoeker voor de afrit inhalen, en miste de bocht.

De Nationale ombudsman vindt dat de betrokken ambtenaar niet gevaarlijk reed, zodat niet is gehandeld in strijd met het evenredigheidsvereiste.

Ook mocht deze tegen zijn collega's zeggen: deze is voor mij. Hij wilde echter verzoeker een proces-verbaal geven wegens te hard rijden, zonder dat hij wist of dat ook kon. Dat was niet juist. Het handelen is gedeeltelijk wel en gedeeltelijk niet in strijd met de correcte bejegening.

Tijdens de controle bleek dat verzoeker nog twee boetes moest betalen wegens te hard rijden.

Deze controle duurde twintig minuten. Dat was niet onredelijk lang. Ook hier is niet gehandeld in strijd met de correcte bejegening.

De klachtbehandeling heeft wel te lang geduurd. Hier is gehandeld in strijd met het voortvarendheidsvereiste. De kwaliteit van het onderzoek heeft hier niet onder geleden omdat de betrokken ambtenaren vrij snel zijn gehoord.

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

Proces verbaal gegeven; behandeling van klacht te lang geduurd; .

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

Veel te hard en daarmee gevaarlijk gereden; tegen verzoeker gegrijnsd en (tegen collega's)gezegd: "Nee, die pak ik zelf, 160! die krijgt een verbaal"; verzoeker onnodig lang opgehouden.

Oordeel:

Niet gegrond