2008/147

Rapport

Verzoeker vertrok met het vliegtuig vanaf Schiphol. Bij hem vond een veiligheidscontrole plaats. Daartoe moest hij zijn orthopedische schoenen uittrekken zonder dat hem een stoel werd aangeboden. Vervolgens werd hij aan de binnenkant van zijn benen betast. Bij een tweede keer dat hij vanaf Schiphol vertrok duurde de controle erg lang, en moest hij vijf kwartier staan.

De Nationale ombudsman vindt alle klachten gegrond.

Hij toetst allereerst de klachtbehandeling. De Koninklijke Marechaussee heeft de klacht niet inhoudelijk behandeld en heeft geen oordeel gegeven over de klacht. Hiermee is gehandeld in strijd met het beginsel van fair play.

Ten aanzien van de klacht dat verzoeker werd betast aan de binnenkant van zijn benen oordeelt de Nationale ombudsman dat een dergelijke fouillering tactvol moet zijn. Gehandeld is in strijd met het beginsel van onaantastbaarheid van het menselijk lichaam.

Verzoekers klacht dat hem geen stoel werd aangeboden toen hij moeizaam zijn schoenen uittrok is gegrond wegens strijd met het beginsel van correcte bejegening.

Ook de klacht dat hij langs moest staan omdat de controle zolang duurde is gegrond. Door onvoldoende voorzieningen op de luchthaven te creëren voor passagiers die lang moeten staan, is gehandeld in strijd met het vereiste van adequate organisatorische voorzieningen.

Instantie: Koninklijke Marechaussee

Klacht:

Niet gereageerd op klachtbrief zodat verzoeker zich genoodzaakt zag een aangetekende brief te sturen; klacht afgedaan zonder onderzoek in te stellen en zonder oordeel te geven; betast op alle lichaamsdelen; geen stoel aangeboden toen verzoeker zijn orthopedische schoenen moest uittrekken; geen stoel aangeboden toen controle vijf kwartier duurde.

Oordeel:

Gegrond