2005/311

Rapport

Verzoekster klaagt er over dat de officier van justitie heeft geweigerd de voorwerpen die onder haar in beslag zijn genomen en die aan haar moeten worden teruggegeven, terug te bezorgen op de plaats van inbeslagneming.

Het redelijkheidsvereiste houdt in dat bestuursorganen de in het geding zijnde belangen tegen elkaar afwegen en dat de uitkomst hiervan niet onredelijk is. Het is in het algemeen niet onjuist dat burgers, aan wie inbeslaggenomen voorwerpen worden teruggegeven, deze zelf moeten ophalen. Een voorwaarde is wel dat dit voor betrokkenen geen overwegende praktische bezwaren met zich mag meebrengen.

Het staat vast dat de betreffende goederen in België waren inbeslaggenomen en zijn vervoerd naar het politiebureau te Assen, alwaar zij waren opgeslagen. Niet weersproken werd dat de hoeveelheid goederen een geringe omvang heeft en met een personenauto kon worden vervoerd.

In dit geval kon de handelwijze van het Openbaar Ministerie niet volledig de toets der kritiek doorstaan. Reden hiervoor was dat de afstand tussen de plaats waar de voorwerpen zijn inbeslaggenomen en de plaats waar die voorwerpen in eerste instantie dienden te worden opgehaald een aanzienlijke is. Zoals ook bij eerdere oordelen van de Nationale ombudsman over teruggave van inbeslaggenomen voorwerpen is overwogen had het Openbaar Ministerie er in beginsel voor kunnen kiezen de voorwerpen te laten ophalen. In dat geval had het Openbaar Ministerie echter bij de vrijgave van de voorwerpen, uit eigen beweging en in overeenstemming met het Besluit inbeslaggenomen voorwerpen, ertoe moeten overgaan verzoekster vergoeding van de kosten van het transport aan te bieden. Er waren namelijk aan het vervoer van de voorwerpen hoge kosten verbonden. Het was onredelijk die voor rekening van verzoekster te laten komen, te meer omdat het vervoer van de voorwerpen van België naar Assen een keuze is geweest onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie. Door erop te staan dat verzoekster zelf de inbeslaggenomen voorwerpen in Assen zou komen ophalen, zonder daarvoor een kostenvergoeding aan te bieden, had het Openbaar Ministerie gehandeld in strijd met het redelijkheidsvereiste.

De onderzochte gedraging is niet behoorlijk.

Met instemming heeft de Nationale ombudsman ervan kennisgenomen dat verzoekster alsnog in de gelegenheid zal worden gesteld de voorwerpen in Breda te komen ophalen.

Overige klachtonderdelen

onvoldoende voortvarend kennisgeven en onjuiste informatie verstrekken over niet verder vervolgen;

niet opheffen beslag op grond en woonhuis ondanks beëindiging van de strafzaak;

onvoldoende voortvarend betekenen van kennisgeving niet verdere vervolging.

Instantie: Officier van Justitie van het functioneel parket i.o.

Klacht:

Verzoekster onvoldoende voortvarend ervan kennis heeft gegeven dat zij niet verder vervolgd zou worden; onjuiste informatie verstrekt in brief: ten onrechte meegedeeld dat inmiddels een kennisgeving van niet verdere vervolging naar verzoekster onderweg was; kennisgeving van 15 maart onvoldoende voortvarend aan verzoekster doen betekenen; in beslaggenomen grond en woonhuis niet teruggegeven; geweigerd de in beslag genomen voorwerpen terug te bezorgen op de plaats van inbeslagneming.

Oordeel:

Gegrond