2005/205

Rapport

Verzoekster had sinds 1991 verblijf in Nederland, aanvankelijk op grond verblijf bij echtgenoot, en sinds 1994 op grond van een verblijfsvergunning/ arbeid. In 1998 was zij arbeidsongeschikt verklaard. Sinds 1994 was de geldigheidsduur van haar verblijfsvergunning jaarlijks verlengd; zij had bij die gelegenheid alle benodigde gegevens en, sinds 1998, ook uitke­ringsspecificaties, overgelegd. Ook in 2003 had zij na ontvangst van het betreffende formulier verlenging aangevraagd, en daarvoor € 285 betaald. De vreemdelingendienst deelde haar mee dat de aanvraag zou worden afgewezen, omdat zij een uitkering ontving en wees haar op de mogelijkheid om een aan­vraag in te dienen om een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Zij had daarop die aanvraag ingediend en daarvoor € 890 betaald.

Verzoekster klaagde erover dat de vreemdelingendienst haar niet juist heeft geïnformeerd, waardoor zij onnodig twee verschillende verblijfsaanvragen heeft ingediend, en dat zij hierdoor tweemaal een bedrag aan leges heeft moe­ten betalen.

Het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking brengt mee dat de vreemdelingendienst op het moment dat duidelijk was geworden dat verzoekster niet langer arbeid verrichte in loondienst, maar wel reeds gedurende meer dan tien jaar in Nederland verbleef, haar uit eigen beweging had moeten wijzen op de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen om een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. De vreemdelingendienst had de in 2003 ingediende aanvraag moeten omzetten in een aanvraag om een verblijfsvergunning voor onbepaalde duur, en haar moeten verzoeken het verschil in leges alsnog te voldoen, althans ervoor had moeten zorgdragen dat na voldoening van de voor de behandeling van die aanvraag verschul­digde leges ad € 890, het reeds betaalde bedrag van € 285 aan haar was gerestitueerd. De klacht was gegrond wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

De minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie werd in overweging aan verzoekster het bedrag van € 285 te restitueren.

Instantie: Vreemdelingendienst van regiopolitie Haaglanden

Klacht:

Verzoekster niet juist geïnformeerd op moment dat zij de geldigheidsduur van verblijfsvergunning moest verlengen, waardoor zij twee verschillende verblijfsaanvragen heeft ingediend.

Oordeel:

Gegrond