2010/175

Onderzoek

Eind 2007 voerde de IGZ een thematisch onderzoek uit naar de kwaliteit van verantwoorde zorg op basis intensive cares (lC's) in ziekenhuizen. Dit onderzoek resulteerde in het IGZ-rapport: “1C-afdelingen van niveau 1: “op weg naar verantwoorde zorg”. Daarin stond onder meer dat een aantal z!ekenhuizen niet voldeed aan de cruciale voorwaarden voor verantwoorde 1C-zorg van de IGZ (te weten: intensivist en NAW-zorg). Daarom werd door de 1GZ een ziekenhuisspecifiek handhavingsbeleid vastgesteld, waaronder de aanzegging aan de Raad van Bestuur van die ziekenhuizen om hun lC's te sluiten.

De SAZ, een vereniging van samenwerkende algemene ziekenhuizen, klaagde over de wijze waarop de IGZ had opgetreden mede naar aanleiding van de NOVA-uitzending van 17 november 2007. Zij klaagde er onder meer over dat de IGZ bij haar onderzoek ten onrechte de CBO- richtlijn als minimumnorm voor het onderzoek had gehanteerd. Verder vond zij dat de informatieverstrekking naar de ziekenhuizen tijdens het onderzoek onvoldoende was en dat de IGZ schade aan de ziekenhuizen had toegebracht door de berichtgeving rond het onderzoek en tenslotte klaagde zij over het mediaoptreden van de IGZ.

Naar het oordeel van de Nationale ombudsman, kon de IGZ -gelet op het wettelijke criterium verantwoorde zorg- de twee door haar als cruciaal voor verantwoorde zorg beschouwde vereisten als kader voor de handhaving hanteren. Hij vindt het niet behoorlijk dat de IGZ pas op 11 december 2008 aan de ziekenhuizen die niet voldeden aan de voorwaarden, schriftelijk meedeelde aan welke cruciale eisen de ziekenhuizen moesten voldoen en binnen welke termijn (48 uur) en wat de consequenties van het niet-voldoen zouden zijn. Naar het oordeel van de ombudsman is aan de IGZ te verwijten dat zij bij het omgaan met de media onvoldoende rekening heeft gehouden met de (nadelige) gevolgen die het op deze wijze bekend worden van de door haar op zeer korte termijn te treffen maatregelen -en de daarmee samenhangende suggestie van onverantwoorde zorg op de IC's en de dreiging van sluiting van die IC's -schade voor de reputatie van de ziekenhuizen en daarmee de gezondheidszorg in het algemeen zou kunnen hebben en zou kunnen zorgen voor onrust bij patiënten en hun familie.

Verder is de ombudsman van oordeel dat er van actief zoeken van media-aandacht door de IGZ geen sprake is geweest.

redelijkheidsvereiste -niet gegrond, rechtszekerheidsvereiste -gegrond, redelijkheidsvereiste -gegrond. professionaliteitsvereiste -niet gegrond

De Nationale ombudsman geeft de minister van `JWS in overweging om -conform het Handhavingskader van de IGZ van 12 december 2008 -in het vervolg voorafgaand aan (thematische) onderzoeken een handhavingskader op te stellen en dit bekend te maken aan de zorginstellingen en hen hierover tijdig en helder te informeren