2010/115

Onderzoek

De Nationale ombudsman heeft onderzocht of belangen van burgers voldoende gewaarborgd zijn, in de werkwijze van de IND en KMar als zij hen in het Schengen Informatie Systeem (SIS) willen signaleren als zogenaamd 'ongewenst vreemdeling'.

Het SIS is een gemeenschappelijk opsporingsysteem voor politie en justitie van de 25 Schengenlanden. Na het wegvallen van de controle bij de binnengrenzen, is het één van de middelen om de openbare orde en veiligheid te handhaven.

De ombudsman constateert dat de grote gevolgen die een signalering in het SIS voor iemand heeft, onvoldoende aandacht hebben gekregen in de huidige manier van signaleren. Door een lichtvaardige uitvoering worden veel mensen makkelijk in het systeem geregistreerd, terwijl zij geen gevaar voor de veiligheid of de openbare orde vormen. De ombudsman spreekt van een zwarte lijst met verstrekkende gevolgen. Ook vindt hij de informatievoorziening aan gesignaleerde mensen onder de maat.

De Nationale ombudsman doet de minister van Justitie een aantal aanbevelingen om de manier van signaleren te verbeteren. Zo vindt hij het noodzakelijk dat de minister serieus nadenkt over wie de overheid werkelijk in het SIS wil opnemen en bij het signaleren oog heeft voor de gevolgen voor de betrokkene. Ook vindt de ombudsman het belangrijk dat mensen die (mogelijk) gesignaleerd worden, voortaan op papier krijgen wat dit voor gevolgen heeft en hoe zij voor hun recht kunnen opkomen.