AP stuurt man van het kastje naar de muur

Brief

Een man en zijn ex-collega hadden allebei een conflict met hun ex-werkgever. Daarvoor liepen verschillende procedures. De man en zijn ex-collega steunden elkaar daarin.

De ex-collega diende een privacyklacht in bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De AP nam die klacht niet in behandeling. Daartegen maakte de ex-collega bezwaar. In die bezwaarprocedure wilde de man informatie sturen aan de AP. Dit omdat de privacyklacht ook over hem ging. De AP liet de man weten dat dit niet kon omdat hij geen 'belanghebbende' was volgens de Algemene wet bestuursrecht. Daarna reageerde de AP niet meer op mails van de man.

In de bezwaarprocedure gebeurde ook nog andere dingen waar de man en zijn ex-collega niet tevreden over waren. De man diende daarom een klacht in bij de AP. De AP nam deze klacht niet in behandeling. De AP zei dat de man bezwaar kon indienen tegen de beslissing van de AP om hem geen informatie te laten insturen.  

Dit vond de man gek. Volgens hem kon hij daar geen bezwaar tegen maken. Dit liet hij ook aan de klachtbehandelaar weten. Hij verzocht om de klacht te herzien. Maar voor de zekerheid diende hij ook bezwaar in. Volgens de man is hij daarna gebeld door een bezwaarbehandelaar van de AP, die verbaasd was over zijn bezwaar. Na dit gesprek hoorde de man niets meer.

Hij kreeg wel een brief waarin de AP zei dat ze zijn klacht niet zou herzien. Later kreeg hij ook een brief waarin de AP zijn bezwaar niet-ontvankelijk verklaarde. Hierop ging de man naar de ombudsman.

De ombudsman heeft zijn klacht onderzocht en vindt dat de AP niet behoorlijk met de man is omgegaan. De AP heeft niet goed naar hem geluisterd. Toen de man informatie instuurde in de bezwaarprocedure had de AP bij hem moeten nagaan waarom hij dit deed. En daarna pas moeten beslissen of hij het kon sturen. Ook is het niet netjes dat de AP niet meer op de e-mails van de man heeft gereageerd. In de klachtbehandeling heeft de AP de man onterecht gewezen op de mogelijkheid om bezwaar in te dienen. Ook al zei de man meerdere keren tegen de AP dat dit onterecht was, toch heeft de AP het niet herzien. De AP heeft de man dus  van het kastje naar de muur gestuurd. Dat is niet behoorlijk.