BOA van Staatsbosbeheer behandelt man fatsoenlijk bij geven van boete

Brief

Een man wandelt met zijn hond in de natuur. Een boswachter spreekt hem aan. De boswachter zegt dat de man zijn hond eerder niet aan de lijn had. De boswachter is ook buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) en kan boetes geven. Daarom noemen we hem hierna 'de boa'.

De boa geeft de man een boete. Maar de man is het hier niet mee eens. Hij zegt tegen de boa dat zijn hond steeds aangelijnd was. De man vindt dat de boa zich intimiderend en confronterend gedraagt. Omdat de man erg geschrokken is van deze gebeurtenis, dient hij een klacht in bij Staatsbosbeheer. Dat is de werkgever van de boa.

Staatsbosbeheer geeft geen oordeel over de vraag of de boete terecht is. Dat kan de man aan de rechter voorleggen. Staatsbosbeheer vindt de klacht van de man over de manier waarop de de boa hem aansprak niet terecht.

De man is niet tevreden met de reactie van Staatsbosbeheer. Hij dient daarom een klacht in bij de Nationale ombudsman. Hij klaagt daarin over de boete en het gedrag van de boa. Maar hij heeft ook een aantal klachten over het proces-verbaal dat de boa na de gebeurtenis maakte.

De Nationale ombudsman geeft geen oordeel over de boete. De man heeft de boete aan de rechter voorgelegd en die heeft de boete al vernietigd. De ombudsman vindt de klacht over het gedrag van de boa niet gegrond. Uit de verklaringen van de man en de boa blijkt niet dat de boa zich intimiderend of onbehoorlijk heeft gedragen.

De ombudsman vindt dat Staatsbosbeheer de klacht van de man kon behandelen zonder hem een kopie van het proces-verbaal te sturen. Staatsbosbeheer heeft de werkwijze aangepast als iemand om een proces-verbaal vraagt. Zodat iemand niet meer onnodig naar andere instanties wordt verwezen. Ook ziet de ombudsman een verbeterpunt voor Staatsbosbeheer. Dit gaat over de datum die onder een proces-verbaal komt te staan, als het Openbaar Ministerie dit opvraagt voor de strafzaak. In dat geval zet het systeem een nieuwe datum op het proces-verbaal. Zo lijkt het alsof de boa het proces-verbaal pas weken na de gebeurtenis heeft gemaakt. De ombudsman heeft aan Staatsbosbeheer laten weten dat hij dit onwenselijk vindt. Iemand kan hierdoor namelijk gaan twijfelen of het proces-verbaal wel klopt.