Gemeente hoefde klacht over BOA wegens onvoldoende belang niet te behandelen

Brief

Een man was het er niet mee eens dat de gemeente zijn klacht over een parkeercontroleur niet in behandeling nam omdat hij onvoldoende belang had bij klachtbehandeling.

Hij had zijn auto geparkeerd in een winkelstraat en zag dat een parkeercontroleur een boete ging uitschrijven. De auto stond blijkbaar op een laad- en losplek en meneer zag daar ook een andere auto staan die niet werd bekeurd. De man liep al filmend met zijn mobieltje op de controleur af om verhaal te halen. Toen de controleur aangaf dat hij de andere auto niet had bekeurd omdat de bestuurder achter het stuur zat en hij de auto had weggestuurd, werd de man emotioneel. Hij begon de controleur uit te schelden. Volgens de man kreeg hij naast de boete ook nog een duw van de controleur. Van het schelden had de man wel spijt. De controleur deed aangifte tegen hem en de politierechter legde aan de man een boete op voor het beledigen van de controleur. De parkeerboete heeft hij niet aangevochten.

De man diende over het optreden van de parkeercontroleur een klacht in bij de gemeente. De gemeente nam de klacht niet in behandeling omdat de man onvoldoende belang had bij de klachtbehandeling. Hierbij bracht de gemeente onder meer naar voren dat er sinds het voorval al anderhalf jaar was verstreken, de rechter uitspraak had gedaan over de belediging en de verklaringen van de controleur en de man over het voorval compleet tegengesteld waren.

De man was het niet eens met de klachtbehandeling door de gemeente en legde een klacht voor aan de Nationale ombudsman. De ombudsman kwam tot een oordeel dat de gemeente de klacht terecht niet in behandeling had genomen. De man had ook nog een aanvullende klacht dat de gemeente ten onrechte gegevens over hem had uitgewisseld met de politie en zich zo had laten beïnvloeden. De ombudsman vond die klacht ongegrond. Het staat vast dat er gegevens zijn uitgewisseld omdat de man zijn klacht eerst bij de politie had ingediend. De politie heeft de klacht overgedragen aan de gemeente en toen de klacht op hoofdlijnen besproken. Verder heeft de politie een toezichthoudende rol op de BOA's van de gemeente.