KempenPlus behandelt klacht over jaaropgaaf zorgvuldig

Brief

KempenPlus helpt de inwoners van de Kempengemeenten (Bergeijk, Bladel, Eersel, Oirschot en Reusel-De Mierden), die daar ondersteuning bij nodig hebben, om terug aan het werk te gaan. Een echtpaar klaagt bij de Nationale ombudsman dat KempenPlus verkeerde informatie over de hoogte van hun bijstandsuitkering heeft doorgegeven aan de Belastingdienst (jaaropgaaf). Meneer en mevrouw vinden dat KempenPlus daardoor onterecht een conflict met de Belastingdienst heeft veroorzaakt en hen daarbij heeft betrokken.

KempenPlus zegt dat zij de klacht van het echtpaar niet hoeven te behandelen, omdat het gaat om een gebeurtenis van langer dan een jaar geleden. Toch kijken zij de zaak na. Ze zien dat de bedragen in hun systeem dezelfde zijn als de bedragen op de jaaropgaaf. Het echtpaar is het daarmee niet eens. Volgens hen heeft KempenPlus andere bedragen aan de Belastingdienst doorgegeven. KempenPlus weet niet waarom de Belastingdienst uitgaat van andere bedragen en verwijst het echtpaar voor verdere vragen naar de Belastingdienst.

Van de Belastingdienst krijgt het echtpaar een navorderingsaanslag. Meneer en mevrouw hebben namelijk een nieuwe belastingaangifte gedaan. Daarbij hebben ze meer inkomen opgegeven dan bij de Belastingdienst bekend en hierover moeten ze meer belasting betalen. Vanwege de vragen van het echtpaar past de Belastingdienst de aanslag aan naar het oude inkomen op de eerste aangifte. De navordering komt te vervallen.

Volgens de Nationale ombudsman stelt KempenPlus terecht dat zij de klacht niet hoeven te behandelen, omdat het gaat om een gebeurtenis van langer dan een jaar geleden. De ombudsman vindt dat het KempenPlus siert dat ze de zaak toch nog verder hebben onderzocht. KempenPlus heeft de klacht daarmee zorgvuldig behandeld. De ombudsman kan ook begrijpen dat KempenPlus het echtpaar verwijst naar de Belastingdienst. Zij kunnen zelf geen belastingaangifte doen voor een burger. Burgers zijn hiervoor zelf verantwoordelijk en kunnen voor vragen hierover bij de Belastingdienst terecht.