Regionale Belastingsamenwerking DOWR handelt zoals het hoort

Brief

De schoonmoeder van een man woont in een verzorgingstehuis. Omdat zij blijvend intensieve zorg nodig heeft, en daarvoor een vergoeding krijgt, heeft zij daar recht op (indicatie). Van haar inkomen betaalt zij een hoog bedrag aan het CAK. Alle kosten voor zorg en verblijf worden daarvan betaald. Ze houdt alleen iets over voor kleine uitgaven, zoals de kapper. In de meeste situaties betaalt het verzorgingstehuis in zo'n geval de aanslagen van de gemeentelijke belastingen. In mevrouw haar geval alleen niet. Dit komt doordat de zorginstelling waar zij woont hierover geen afspraken wil maken met de gemeente. Daardoor krijgt meneer het idee dat mevrouw deze aanslagen dubbel betaalt. Eén keer aan het 'Samenwerkingsverband Deventer, Olst-Wijhe en Raalte' (DOWR) en ook doordat deze kosten al in de hoge eigen bijdrage aan het CAK zitten. Meneer vraagt of zijn schoonmoeder de kosten niet hoeft te betalen (kwijtschelding), maar dat wordt afgewezen. Daarom vraagt hij de Nationale ombudsman om hulp. Hij vindt dat DOWR een oplossing moet bieden. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat de kosten worden betaald door de zorginstelling van mevrouw. Of door de aanslagen op nul te zetten.
Meneer legt ook nog uit dat er een handreiking is van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Daarin staat dat de gemeentelijke belastingen in de eigen bijdrage aan het CAK zitten. Er staat ook dat sommige mensen in zorginstellingen wonen, waar ook mensen wonen die geen zorg nodig hebben. Die mensen betalen wel zelf de aanslag. In die gevallen roept de VNG op om hierover afspraken te maken. De gemeente zou in die gevallen moeite moeten doen om de zorginstelling zover te krijgen dat zij de aanslagen betalen.

De Nationale ombudsman neemt contact op met DOWR. DOWR zegt dat zij elk jaar proberen om afspraken met de zorginstelling te maken. Tot nu toe weigert de zorginstelling dat. DOWR legt ook uit dat de handreiking van de VNG niet dwingend is. De zorginstelling is dus niet verplicht om mee te werken. Daarom kan DOWR niet anders, dan de aanslagen toch aan mevrouw opleggen.

De Nationale ombudsman vindt dat DOWR voldoende moeite heeft gedaan om dit probleem op te lossen. Het is de zorginstelling die niet mee wil werken. De gemeente kan hier helaas niets aan doen. Zowel de Nationale ombudsman als de gemeente betreuren dit. En hopen dat de zorginstelling later alsnog afspraken wil maken met de gemeente.