CBR moet wijzen op risico kortere geldigheid rijbewijs bij verlenging

Brief

Een man klaagt erover dat hij bij het verlengen van zijn rijbewijs 16 dagen geldigheid is verloren. Hij was vanwege deze verlenging in juni 2020 gestart met de Gezondheidsverklaringsprocedure bij het CBR. Zijn rijbewijs zou op 24 oktober 2020 verlopen in verband met het bereiken van de leeftijd van 75 jaar. Op 5 oktober 2020 ontving hij van het CBR een besluit rijgeschiktheid waarin stond dat hij tot 23 oktober 2025 rijgeschikt was. Hij kreeg daarbij het advies om direct een nieuw rijbewijs aan te vragen. Nadat hij dat op 8 oktober 2020 bij de gemeente had gedaan, ontving hij een nieuw rijbewijs. Dat was geldig tot 8 oktober 2025 en niet tot 24 oktober 2025 zoals hij had verwacht. De man was het er niet mee eens. Hij diende bij de RDW, de organisatie die hierover gaat, een bezwaarschrift in.

In reactie op dit bezwaar liet de RDW hem weten dat de datum van afgifte van een nieuw rijbewijs in de digitale procedure gelijk is aan de datum van de aanvraag bij de gemeente. Ook schreef de RDW dat de maximale geldigheid van een rijbewijs voor personen van 70 jaar en ouder vijf jaar is. Hierdoor was de man een aantal dagen geldigheid ´verloren´.
De Nationale ombudsman is van oordeel dat de klacht gegrond is. Het CBR had de man in het besluit rijgeschiktheid moeten wijzen op het risico van het verlies van dagen geldigheid als hij de aanvraag van een nieuw rijbewijs te vroeg bij de gemeente zou indienen. In een gesprek met de ombudsman heeft het CBR toegezegd de informatieverstrekking over dit onderwerp te verbeteren