CBR behandelt een klacht niet

Geen rijbewijs door gezondheid

Op deze pagina

  Column
  Een jonge man zit in een auto en wrijft uit moeheid in zijn ogen

  De politie vindt Sebas (niet de echte naam) in zijn auto in de berm van de snelweg. Het gaat niet goed met Sebas en hij wordt naar het ziekenhuis gebracht. Wanneer het weer goed gaat hoort hij dat hij zijn rijbewijs kwijt is. Hoezo?

  Niet meer rijden

  De politie heeft in haar verslag aan het CBR opgeschreven dat Sebas voor de tweede keer een epileptische aanval of ander neurologisch probleem (er is dan iets mis met het zenuwstelsel) heeft gehad, waardoor hij met zijn auto in de berm is gekomen. Dit is voor het CBR een duidelijke reden om een rijbewijs af te pakken en iemand niet meer te laten rijden.

  Bijkomen

  Sebas is verbaasd. Dat is helemaal niet waar! Hij was gewoon erg moe van stress en slaapgebrek door persoonlijke omstandigheden. Daarom wilde hij rustig langs de weg gaan staan om even bij te komen. De politie had hem gewoon kunnen aanspreken en vragen wat er is gebeurd.

  Medisch onderzoek

  Maar de politie en het CBR blijven bij hun beslissing. Sebas krijgt voorlopig zijn rijbewijs niet terug en moet een medisch onderzoek doen om te bewijzen dat hij gezond genoeg is om te rijden. Sebas is het hier niet mee eens en dient een klacht in bij de politie. Maar de politie zegt dat ze volgens de wet heeft gehandeld en zijn klacht niet gaat over het gedrag van de politie. De klacht van Sebas wordt dus niet behandeld. En nu?

  Zijn kant van het verhaal

  Sebas belt met de Nationale ombudsman en spreekt onze collega Machteld (niet de echte naam). Ze is het er mee eens dat de politie eerst Sebas zijn kant van het verhaal had moeten horen, voordat de politie een mededeling aan het CBR deed. Nu kent het CBR alleen het verhaal van de politie en is Sebas zijn rijbewijs kwijt.

  Excuses

  Machteld neemt contact op met de politie. De klachtbehandelaar biedt namens zijn collega excuses aan en geeft toe dat de klacht niet goed is opgepakt. Hij vertelt ook dat hij en zijn collega's deze klacht als voorbeeld zullen gebruiken om van te leren. Zodat anderen niet hetzelfde overkomt.

  Eindelijk gehoord

  Sebas is in beroep gegaan tegen de beslissing van het CBR, dus het is nog niet volledig opgelost. Wel ben ik blij dat Sebas uiteindelijk gehoord is en de politie leert van haar fouten. Het is erg belangrijk dat een overheidsinstantie de burger altijd eerst de kans geeft om zijn of haar kant van het verhaal te vertellen, voordat ze het proces voortzetten.

  De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.

  Deze column is ook verschenen in De Telegraaf van 15 oktober 2022.