UWV handelt correct met doorsturen medische gegevens aan rechtbank

Brief

Meneer heeft een lange en vervelende geschiedenis met het UWV. Hierin zijn al meerdere rechtszittingen geweest. Meneer heeft een schadeclaim ingediend, die slechts voor een klein deel toegekend is. Hij gaat in bezwaar en vervolgens in beroep bij de rechtbank.

Volgens meneer overschrijdt het UWV de termijnen, door alle stukken voor het beroep te laat naar de rechtbank te sturen. Ook is er geen toestemming gevraagd voor het doorsturen van informatie over zijn gezondheid naar de rechtbank. Meneer vraagt de Nationale ombudsman hiernaar te kijken. De Nationale ombudsman heeft geen rol als het gaat om het tijdig indienen van stukken bij de rechtbank. Het is aan de rechtbank om dit te beoordelen.

Over het doorsturen van informatie over de gezondheid van meneer, vraagt de Nationale ombudsman het UWV om uitleg. Het UWV heeft een richtlijn, waarin staat hoe zij hiermee omgaan. Dit heet de “Regeling beheer en verkeer medische gegevens in bezwaar- en beroepsprocedures”. Het UWV onderbouwt op welke manier zij zich aan deze regels heeft gehouden. De Nationale ombudsman ziet geen aanwijzingen dat UWV hierin niet netjes heeft gehandeld. Het UWV mocht deze informatie doorsturen zonder toestemming van meneer. Er is geen aanleiding tot verder onderzoek door de Nationale ombudsman.