Van wie is het snippergroen?

Brief

Twee families wonen naast stukjes grond (snippergroen) van de gemeente Enschede. Zij hebben die stukken al jaren in gebruik als deel van hun tuinen. Zij vinden dat door dat jarenlang gebruik zij eigenaar van de stukken grond zijn geworden. De gemeente heeft hun aanspraak op de grond door zogenaamde verkrijgende verjaring afgewezen. Volgens hen heeft de gemeente niet zorgvuldig gereageerd op hun aanspraak door verjaring. Ook klagen ze erover dat de gemeente niet heeft ingestemd met hun voorstel het geschil via een eenvoudige procedure voor te leggen aan de kantonrechter.

De Nationale ombudsman vindt dat de gemeente de aanspraak op de grond door verjaring voldoende zorgvuldig heeft behandeld. De gemeente heeft steeds uitvoerig inhoudelijk gereageerd op drie brieven hierover. De gemeente heeft daarbij haar standpunt voldoende gemotiveerd. Het is de civiele rechter die over de juistheid van het standpunt van de gemeente een eindoordeel kan geven, niet de ombudsman. 

De eenvoudige procedure bij de kantonrechter kan alleen gevolgd worden, als partijen daarmee instemmen. In de keuze of en hoe de gemeente een procedure voert, is de gemeente vrij. De ombudsman vindt het wel van belang dat de gemeente haar keuze dan goed motiveert.  De gemeente stemde niet in met de procedure, omdat zij verjaring van grond ziet als een ingewikkeld onderwerp. Verder vond de gemeente dat de eenvoudige procedure niet geschikt was, omdat de bewijsrechtregels dan niet van toepassing zijn. Hiermee heeft de gemeente haar keuze om niet in te stemmen met de eenvoudige procedure volgens de ombudsman voldoende gemotiveerd.