Ondersteuning of zorg nodig? Uw gemeente staat voor u klaar

Op deze pagina

  Twee vrouwen aan de eettafel in gesprek

  Hebt u ondersteuning of zorg nodig? En lukt het niet helemaal om die hulp aan te vragen? Dan is dat vervelend, maar ook begrijpelijk. De regelingen rondom de zorg in Nederland zijn best ingewikkeld. Het is niet altijd duidelijk waar je voor wat terecht kunt. Uw gemeente kan u daarbij helpen met onafhankelijke cliëntondersteuning.

  Voor wie is cliëntondersteuning?

  Iedereen heeft recht op cliëntondersteuning. En de gemeente moet zorgen dat u die krijgt. Dus loopt u tegen problemen op bij het aanvragen van zorg? Vraag dan bij uw gemeente om cliëntondersteuning. Deze helpt u dan bij uw zorg- of ondersteuningsaanvraag.

  Wat is cliëntondersteuning precies?

  Hulp bij het regelen van ondersteuning en zorg. Dat is wat cliëntondersteuning volgens de regelhulp van de overheid is. Dit doet een zogeheten cliëntondersteuner. Diegene geeft informatie, advies en/of praktische tips. Zo kunt u de zorg aanvragen die u nodig hebt.

  Welke zorg past het best bij uw situatie? De cliëntondersteuner denkt met u mee. Hij of zij kent het (zorg)aanbod in de gemeente op z’n duimpje en weet waar u terecht kunt. Denk aan huishoudelijke hulp, maaltijdvoorziening, vervoer op maat, rolstoel, woningaanpassing en andere zorgverleners binnen de gemeente.

  Vindt u het lastig om alle administratie op orde te maken? Begrijpt u formulieren niet helemaal? Of vindt u het lastig om te lezen en te begrijpen? Ook daar kan de cliëntondersteuner bij helpen.

  Een cliëntondersteuner betrekt ook uw omgeving bij uw (zorg)vraag. Familie, mantelzorgers, vrijwilligers en kennissen kunnen u in sommige situaties namelijk vaak ook helpen.

  En belangrijk om te weten: cliëntondersteuning is gratis en onafhankelijk. Dat betekent dat de persoon geen directe binding heeft met de gemeente of een andere (zorg)organisatie.

  Infographic over cliëntondersteuning
  (Klik op de afbeelding voor een grotere, printbare versie in PDF)


  Hoe kunt u cliëntondersteuning aanvragen?

  De gemeente is verantwoordelijk voor het bieden van cliëntondersteuning. De gemeente moet ervoor zorgen dat die cliëntondersteuning makkelijk te krijgen is. Heeft u  ondersteuning nodig bij een aanvraag? Ga naar de website van de gemeente of loop direct naar het loket en vraag naar cliëntondersteuning. Liever bellen met de gemeente? Dat kan natuurlijk ook.

  Heeft u meer vragen over cliëntondersteuning? Kijk dan op deze speciale webpagina over cliëntondersteuning voor meer informatie en antwoorden op uw vragen.

  Komt u er niet uit bij uw gemeente? En krijgt u daardoor niet de ondersteuning die u nodig heeft? Dien dan online een klacht in of bel gratis met 0800 - 335 55 55. De Nationale ombudsman staat voor u klaar.