Gemeente Bergen op Zoom legt gemachtigde terecht contactverbod op

Brief

Een man schrijft de Nationale ombudsman dat de gemeente Bergen op Zoom hem geen contact- en pandverbod mocht opleggen na het schrijven van een bericht.

De man was voor de maatregel al door de gemeente op zijn gedrag aangesproken. De gemeente gaf hem eerder een schriftelijke waarschuwing om zich niet meer beledigend en kwetsend richting medewerkers uit te laten. Een jaar na de waarschuwing was het gedrag van de man onderwerp van een gesprek met de gemeente. De conclusie van dat gesprek was om elkaar met respect te behandelen. Toch stuurde de gemachtigde kort na dit gesprek een bericht dat de gemeente kwetsend en dreigend voor haar medewerkers vond. Een contact- en pandverbod volgde.

Omdat er sprake was van herhaald gedrag dat als kwetsend en dreigend kon worden ervaren, kon de Nationale ombudsman het opleggen van deze maatregel volgen. Daarbij handelde de gemeente binnen het door de Nationale ombudsman opgestelde kader dat de hij bij de beoordeling van deze klachten gebruikt. Daarom is de klacht volgens de ombudsman ongegrond.