2018/059 RDW slaat zonder overleg met eigenaar nieuw chassisnummer in bij Jaguar uit 1963

Rapport

Verzoeker heeft in 2013 een Jaguar MK2 gekocht, een oldtimer uit 1963. Het Voertuig Identificatienummer (VIN) in het kentekenbewijs bleek niet overeen te komen met het VIN dat was ingeslagen in het chassis van de auto (het chassisnummer). Verzoeker vroeg de verkoper van de auto het kentekenbewijs in overeenstemming te brengen met het chassisnummer bij de RDW. De RDW bekeek de auto en vond dat het VIN in het chassis niet duidelijk leesbaar was. Zonder medeweten van verzoeker ging de RDW er volgens toe over het chassisnummer door te halen. Op een andere plaats, in de kofferbak, werd het VIN opnieuw ingeslagen.

Verzoeker vindt dat de RDW nooit op deze manier had mogen handelen. Hij meent dat zijn auto hierdoor minder waard is geworden, omdat er op een ontsierende manier met het VIN geknoeid is. Verzoeker vindt dat het chassisnummer wel degelijk goed leesbaar was en dat het dus helemaal niet nodig was om de ingreep te doen, al helemaal niet buiten zijn medeweten.

De ombudsman concludeert dat het chassisnummer hoogstwaarschijnlijk correct is ingeslagen door de Jaguar-fabriek in 1963, maar dat het aannemelijk is dat dit nummer in de loop van de tijd minder duidelijk leesbaar is geworden. De slechtere leesbaarheid beperkte zich echter tot de laatste letter van het VIN-nummer. De zes cijfers en de letter die daarvoor stonden waren nog goed leesbaar. Aangezien voor de identificatie van het voertuig eigenlijk alleen de cijfers van belang zijn, had de RDW de ingreep niet hoeven en moeten doen. De RDW heeft zonder noodzaak de auto van verzoeker beschadigd.

Redelijkheid – gegrond

Professionaliteit - gegrond

Aanbeveling 1: Beveelt de ombudsman de Dienst Wegverkeer aan om in haar interne richtlijnen vast te leggen dat het doorhalen van een chassisnummer slechts dient te gebeuren als de identiteit van het voertuig niet goed is vast te stellen aan de hand van hetgeen leesbaar is op het chassis, voor zover dit niet reeds het geval is.

Aanbeveling 2: Daarnaast beveelt de ombudsman de Dienst Wegverkeer aan om een gebaar te maken richting verzoeker, nu zijn auto moeilijker verkoopbaar is geworden door het handelen van de Dienst Wegverkeer. Dit kan bestaan uit herstel van de auto (indien mogelijk) en een verklaring in het Engels welke ingreep is verricht en waarom, om te voorkomen dat mogelijke kopers van de auto worden afgeschrikt.

Met instemming heeft de ombudsman kennisgenomen van de intentie bij de RDW om de procedure omtrent het opnieuw inslaan van een chassisnummer te verbeteren en de ombudsman op de hoogte te houden van de ontwikkelingen op dit vlak.

Instantie: Dienst Wegverkeer (RDW) te Zoetermeer

Klacht:

zonder overleg het Voertuig Identificatie Nummer (VIN) op de slotplaat onder de motorkap van verzoekers Jaguar MK2 onleesbaar gemaakt en het VIN in de kofferbak aangebracht

Oordeel:

Gegrond