Rijtest

Op deze pagina

  Column
  Foto van een auto met caravan

  Zomer, vakantie en caravan. Voor veel Nederlanders de ultieme combinatie voor ontspanning. Zo ook voor mevrouw en meneer Mulder* die - ondanks hun leeftijd - jaarlijks met hun caravan heel wat kilometers maken door Europa en omstreken.

  In december 2014 ontvangt mevrouw Mulder een brief van het RDW (Dienst Wegverkeer). Daarin leest ze dat haar rijbewijs over 4 maanden verloopt. Aangezien mevrouw al 80 jaar is, moet zij voor een rijbewijsverlenging eerst gekeurd worden. Ze zet meteen een en ander in gang: ze vult voor het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) een Eigen Verklaring in, maakt een afspraak met een keuringsarts en laat een oogtest uitvoeren.

  Begin april komen de Mulders terug van een kampeervakantie uit Frankrijk en vinden bij de post een brief van het CBR waarin staat dat mevrouw Mulder een rijtest moet doen. Over die rijtest maakt mevrouw Mulder zich geen zorgen - ze heeft immers net nog 400 kilometer gereden - maar wél over de datum. De rijtest staat namelijk gepland op 6 mei. Hoe moet dat dan nu haar rijbewijs op 26 april al verloopt? Mag ze in die tussentijd niet rijden? En omdat haar rijbewijs op 6 mei is verlopen, moet ze de rijtest doen in een auto van een rijschool met dubbele bediening. Naast dat daaraan extra kosten zijn verbonden, is een test in een 'vreemde auto' op haar leeftijd niet zo makkelijk meer. Mevrouw Mulder belt meerdere malen het CBR met het verzoek om de datum van de rijtest naar voren te verplaatsen, maar helaas zonder resultaat.

  Mevrouw Mulder snapt niet waarom het zo lastig blijkt om de rijtest te verplaatsen en trekt bij mij aan de bel. Uit haar verhaal maak ik op dat zij alles op tijd in werk heeft gesteld om het vernieuwen van het rijbewijs op tijd af te ronden. Dan is het nogal zuur als de rijtest vervolgens na het verlopen van je rijbewijs wordt ingepland. Eén van mijn medewerksters neemt contact op met het CBR en vraagt om deze zaak met spoed op te pakken. Dat doen ze. Ze bellen met mevrouw Mulder en regelen dat zij op 23 april de rijtest kan afleggen, nog net voor het verlopen van haar rijbewijs. Met vlag en wimpel volbrengt zij de rijtest én kan haar rijbewijs voor de komende vijf jaar verlengen.

  Opgelucht kunnen de Mulders weer op pad in de auto mét hun huisje op wielen erachter. Ik hoop dat het CBR in dit soort situaties voortaan voortvarender handelt. Want ik weet zeker dat meneer en mevrouw Mulder niet de enigen zijn die op latere leeftijd willen blijven autorijden. Met of zonder caravan. Wel adviseer ik om – net als mevrouw Mulder – op tijd de Eigen Verklaring in te vullen en tijdig eventuele medische keuringen in gang te zetten. Het is niet voor niets dat de RDW zo'n vier maanden van tevoren een herinneringsbrief over het verlopen van het rijbewijs verstuurt.  

  * Gefingeerde naam