2009/190

Rapport

Om overvallers op te sporen roepen politie en justitie de hulp in van het publiek door foto's en signalementen van de vermoedelijke daders op een eigen website te plaatsen. Verzoeker klaagde erover dat hij op die website stond als iemand die een overval wilde gaan plegen in een supermarkt; hij had daar gewoon boodschappen gedaan.

De Nationale ombudsman overwoog dat het een vereiste van behoorlijk overheidsoptreden is dat grondrechten worden gerespecteerd. Door openbaarmaking van foto en signalement op de overvallersite is een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van verzoeker gemaakt. Uit privacywetgeving en het genoemde behoorlijkheidsvereiste vloeit voort dat per geval moet worden afgewogen of verstrekking van persoonsgegevens in redelijke verhouding staat tot het belang van de betrokkene en diens recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Gaat het om opsporingsberichtgeving, dan hebben politie en justitie de plicht maatregelen te treffen om onnodige verzameling en verdere verwerking van persoonsgegevens te voorkomen. Dit kan bij publicatie via internet een probleem vormen. De informatie is toegankelijk voor iedereen, de informatie is gedigitaliseerd en kan eenvoudig worden verspreid en bewerk, maar niet volledig worden verwijderd.

Naar het oordeel van de Nationale ombudsman vloeit hieruit voort dat aan opsporings­berichtgeving via internet (op een wijze die vergelijkbaar is met de zaak van verzoeker), de eis moet worden gesteld dat er geen redelijke twijfel over kan bestaan dát een strafbaar feit is gepleegd, dat de afgebeelde persoon daarbij op strafbare wijze betrokken is geweest en dat het een ernstig misdrijf betreft. In deze zaak was die twijfel er wel en achtte de Nationale ombudsman de klacht over politie en Openbaar Ministerie gegrond. Bovendien was gehandeld in strijd met een (landelijke) aanwijzing van het Openbaar Ministerie en met afspraken tussen het betrokken politiekorps en het parket in kwestie.

De Nationale ombudsman doet aan de minister van justitie de aanbeveling om nadelige gevolgen voor verzoeker te ondervangen. Een tweede, algemene aanbeveling betreft de besluitvorming over opsporingsberichtgeving via internet in concrete zaken, technische voorzieningen om verspreiding van opsporingsberichten via internet te voorkomen en overleg met het College Bescherming Persoonsgegevens over deze kwesties.

Instantie: Regiopolitie Amsterdam-Amstelland

Klacht:

Verzoekers afbeelding en signalement geplaatst op website van door de politie gezochte overvallers.

Oordeel:

Gegrond

Instantie: Arrondissementsparket te Amsterdam

Klacht:

Inbreuk gemaakt op persoonlijke levenssfeer door plaatsing van afbeelding en signalement op internet.

Oordeel:

Gegrond