Sluit noodopvang Heumensoord en regel ander onderdak voor evacués

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Twee mannen fietsen over het AZC terrein van Heumensoord. Tenten op de achtergrond

  De Nationale ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens brachten onlangs een bezoek aan de noodopvang voor Afghaanse evacués in Heumensoord. Zij constateerden daar dat de bewoners van deze noodopvang dringend ander onderdak moeten krijgen. De locatie is ongeschikt voor een lang verblijf. Zij vragen staatssecretaris Broekers-Knol dan ook de noodopvang in Heumensoord zo snel mogelijk te sluiten.

  De locatie is bovendien niet geschikt om de winter in door te brengen. Verlenging van de opvangperiode tot na december 2021 is daarom onacceptabel. Daarnaast verblijven de evacués, waaronder 450 vaak jonge kinderen, er onder onacceptabele omstandigheden. Er is een groot gebrek aan privacy. Samen met de onduidelijkheid over de duur van het verblijf en de onzekerheid over de toekomst leidt dat tot gezondheidsproblemen zoals stress, slapeloosheid en depressie. "Dat heeft ook zijn weerslag op de toekomstige integratie. Het is in ieders belang dat de mensen die hier mogen blijven, snel en gezond kunnen starten met inburgeren", aldus Reinier van Zutphen.

  Eerdere oproep

  In 2016 brachten de ombudsman en het College ook een bezoek aan de toenmalige noodopvang Heumensoord. Toen stelden zij al dat grootschalige opvang in paviljoens schadelijk is voor de veiligheid en gezondheid van de bewoners. Ook deden zij toen al de aanbeveling om de locatie niet opnieuw, op grote schaal, in gebruik te nemen.

  Bijlagen

  Brief aan staatssecretaris Justitie&Veiligheid bezoek Heumensoord (pdf, 122.92 kB)