Belastingdienst verwijdert kwalificatie 'opzet/grove schuld' uit systemen op verzoek Nationale ombudsman

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Spelende kinderen

  Op verzoek van de Nationale ombudsman verwijdert de Belastingdienst de kwalificatie "opzet/grove schuld" uit al zijn systemen. Hiermee wordt een persoonlijke betalingsregeling mogelijk gemaakt voor ouders die slachtoffer zijn van de kinderopvangtoeslagaffaire. Dit schrijft staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) in een reactie op het verzoek van de Nationale ombudsman.

  Reinier van Zutphen: 'Ik ben blij dat een persoonlijke betalingsregeling wordt aangeboden, waar dat voorheen uitgesloten was vanwege "opzet/grove schuld." Tevens juich ik het toe dat er een tegemoetkoming is voor deze gedupeerden, waarbij de bewijslast bij de Belastingdienst/Toeslagen ligt en niet bij de burger.'

  Toegang tot gemeentelijke schuldhulpverlening

  De kwalificatie "opzet/grove schuld" wordt niet uit alleen uit de systemen van de Belastingdienst, maar ook uit de systemen van andere instanties verwijderd. Voor burgers is dit heel belangrijk omdat zij hierdoor ook toegang kunnen krijgen tot gemeentelijke schuldhulpverlening.

  Monitoring hersteloperatie

  De Nationale ombudsman blijft de compensatie- en reparatiemaatregelen kinderopvangtoeslag nauwlettend volgen. Ook de klachtbehandeling tijdens de uitvoering van de hersteloperatie kinderopvangtoeslag wordt door de Nationale ombudsman gemonitord.

  Bijlagen

  brief aan staatssecretaris Van Huffelen 14 september 2020 (pdf, 28.13 kB)