Minder burgers ten onrechte gegijzeld na verbetermaatregelen

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Geel gekleurde gevangenisdeur

  Mensen met openstaande boetes die geen geld hebben om te betalen, worden nauwelijks meer gegijzeld als dwangmiddel. Terwijl in 2014 nog 200.000 vorderingen tot gijzeling werden gedaan, is dat aantal in 2016 (van juli 2015-december 2016) teruggelopen tot 784 vorderingen. Ook is er een groot aantal verbetermaatregelen genomen om gijzeling te voorkomen. Dit concludeert de Nationale ombudsman een jaar na zijn rapport 'Gegijzeld door het systeem' van eind 2015. De ombudsman is verheugd met het goede resultaat van zijn rapport. Maar hij schrijft ook in een brief aan staatssecretaris Dijkhoff dat er nog steeds werk aan de winkel is en dat hij de ontwikkelingen met aandacht blijft volgen.

  Naar aanleiding van het kritische rapport van de ombudsman zijn er verschillende soorten maatregelen genomen. Zo kijkt het CJIB meer naar de persoon achter de boete, zijn er vaker betalingsregelingen mogelijk en startte het CJIB een aantal proefprojecten om eerder in contact te komen met mensen die een boete wel willen, maar niet kunnen betalen. Maar de telefonische dienstverlening van het CJIB kan nog beter en de onderbouwing van de vorderingen om iemand te gijzelen is volgens rechters nog niet altijd voldoende.

  Tegelijk met deze 'Monitor gijzeling' publiceert de Nationale ombudsman een rapport over een man die meer dan een jaar in gijzeling is genomen. Het CJIB had nagelaten na 180 dagen gijzeling contact met de man op te nemen om een betalingsregeling te treffen. Nadat de Nationale ombudsman contact opnam, heeft het CJIB de gemaakte fouten erkend en is de klacht naar tevredenheid opgelost. De maatregelen die het CJIB inmiddels heeft genomen, moeten ervoor zorgen dat dit soort langdurige en zinloze gijzelingen in de toekomst niet meer voorkomen.

  Bijlagen

  Brief over gijzelingen aan staatssecretaris Veiligheid en Justitie (23 februari 2017) (pdf, 312.76 kB)