Ombudsman onderzoekt traag betalende overheid

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van schildpad met stapel muntjes op zijn rug gebonden

  De Nationale ombudsman stelt een onderzoek in naar 'de traag betalende overheid'. Onderdeel van het onderzoek was een meldpunt (gesloten op 30 januari 2014) waar gedupeerde (kleine) ondernemers konden melden waar ze in de praktijk tegenaan lopen. In de huidige economische situatie is het van belang dat het betaalgedrag verbeterd wordt.

  In maart van dit jaar is een wettelijke regeling van kracht geworden die er op neerkomt dat binnen 30 dagen na ontvangst van de factuur betaald moet zijn. Wordt niet op tijd betaald, dan mag de ondernemer incassokosten en de wettelijke rente in rekening brengen. In de praktijk maken ondernemers nauwelijks gebruik van dit instrument, bijvoorbeeld omdat zij de relatie met de opdrachtgever niet willen schaden. Uit een recent onderzoek van het Verbond van Credit Management Bedrijven is naar voren gekomen dat de overheid nog steeds niet goed scoort qua betalingsgedrag.

  Ombudsman voor ondernemers

  De Nationale ombudsman staat met enige regelmaat ondernemers bij met klachten over de overheid. Met dit onderzoek benadrukt hij dat de Nationale ombudsman er ook voor ondernemers is.