2014/117: Dienst Justitiële Inrichtingen betaalt stagevergoeding te traag uit

Rapport

Dossiernummer 201311493

De dochter van mevrouw P liep stage in de Penitentiaire Inrichting Hoogeveen van 13 december 2012 tot en met 15 juni 2013. De inrichting is sinds 1 januari 2014 gesloten. Dochter P had recht op een vergoeding van € 160 bruto per maand voor haar stage. Die vergoeding ontving zij niet. Een betaling die werd gedaan in juli 2013 ging naar een verkeerd rekeningnummer en kwam niet bij dochter P terecht. Omdat er nadien geen schot in de zaak zat, klaagde mevrouw P in november 2013 bij de Nationale ombudsman. Helaas duurde het tot maart 2014, voordat dochter P een voorschotbetaling van € 898,08 kreeg. Mutaties die waren ingebracht voor de betaling werden niet geaccepteerd door het salarissysteem PDirect. Ook was er sprake van een onopgelost misverstand over wie de betaling zou uitvoeren. Uiteindelijk is de kwestie pas in juni 2014 definitief opgelost; toen waren alle betalingen en salarisstroken ontvangen.

De Nationale ombudsman heeft de klacht getoetst aan het behoorlijkheidsvereiste van voortvarendheid en de klacht gegrond geacht. Financiële verplichtingen van de overheid moeten tijdig worden nagekomen en daarvan is hier geen sprake geweest. Het is onbegrijpelijk dat het zo lang heeft moeten duren voordat er een voorschot is betaald en ook de informatieverstrekking heeft te wensen overgelaten. Er is in deze zaak onvoldoende oog geweest voor de belangen van dochter en moeder P.

Instantie: Dienst Justitiële Inrichtingen

Klacht:

verzoeksters dochter heeft nog steeds de (definitieve) stagevergoeding en salarisstroken niet ontvangen, die betrekking hebben op de stage die zij liep bij de Penitentiaire Inrichting Hoogeveen van 13 december 2012 tot 15 juni 2013

Oordeel:

Gegrond