Nieuw aangesloten gemeenten 2013

Op deze pagina

  Nieuwsbericht
  Foto van een weiland met schapen

  Per 2013 zijn 297 (73%) van de totaal 408 Nederlandse gemeenten aangesloten bij de Nationale ombudsman. In 2012 waren dit er 287 (69%) van de 415 gemeenten die ons land toen telde. Gemeenten die niet onder de bevoegdheid van de Nationale ombudsman vallen, hebben een eigen onafhankelijke klachtvoorziening.

  Met ingang van 1 januari 2013 hebben veertien nieuwe gemeenten zich aangesloten bij de Nationale ombudsman. Het gaat om Eijsden-Margraten, Maastricht, Meerssen, Sittard-Geleen, Valkenburg aan de Geul, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Opmeer, Giessenlanden, Zederik, Sint Oedenrode en Molenwaard (samengevoegde gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkkerland). De gemeente Breda is overgestapt naar een eigen ombudsvoorziening.

  Dit betekent dat iedereen met een klacht over één van deze veertien gemeenten voortaan bij de Nationale ombudsman terecht kan. Voorwaarde is wel dat de klacht gaat over een kwestie die op of na 1 januari 2013 heeft plaatsgevonden, of na die datum nog voortduurt. Ook moet de klacht eerst zijn voorgelegd aan de gemeente zelf.

  Wilt u weten of de Nationale ombudsman klachten mag behandelen over uw gemeente? Doe de check!