Ik ga op reis en neem mee

Column
Moeder en dochter pakken koffer in voor de vakantie

Danielle* is klaar voor de vakantie. Samen met dochtertje Floor* gaat ze een weekje genieten van de Turkse zon. De handbagage is gepakt en de dames gaan naar het vliegveld. Alles lijkt goed te gaan tot de paspoortcontrole. Hier vraagt een medewerker van de Koninklijke Marechaussee (KMar) of Danielle toestemming heeft van Floor haar vader om alleen met haar te reizen.

Danielle legt uit dat alleen zij het wettelijke gezag heeft over Floor. Ze heeft dit zo geregeld met de vader. Ze heeft zijn toestemming daarom niet nodig om te kunnen reizen met Floor. De KMar-medewerker roept er nog een collega bij. Deze vraagt of Danielle kan aantonen wie het gezag heeft over Floor. Ook willen ze contact opnemen met de vader. Danielle voelt zich niet gehoord. Ze is bang dat ze de vlucht gaan missen. Ze probeert nogmaals haar situatie uit te leggen. Ook vraagt ze of de vliegmaatschappij ingelicht kan worden over haar vertraging.

Moeder en dochter worden apart genomen voor een nadere controle. Van die gewapende mensen wordt Floor een beetje bang. Toch geeft zij netjes antwoord op de vragen over papa, mama en de reis. Als ze weg mogen en bij de gate komen, is het vliegtuig al vertrokken. Danielle is boos over het gedrag van de KMar-medewerkers en dient een klacht en een verzoek om schadevergoeding in bij de KMar. Deze vindt de klacht over het gedrag van de medewerkers terecht, maar het verzoek om schadevergoeding niet. Danielle is niet tevreden met deze uitkomst. Zij schakelt de Nationale ombudsman in.

Medewerker Marianne start een onderzoek. Net als de KMar vindt de Nationale ombudsman de klacht over het gedrag van de KMar-medewerkers terecht. Als deze medewerkers een controle uitvoeren, mag je verwachten dat zij genoeg kennis hebben om het gezag van een alleenreizende ouder te beoordelen. Daarnaast hadden zij de vliegmaatschappij even kunnen bellen. Toch zien ook wij geen aanleiding voor een schadevergoeding. Dergelijke controles zijn geoorloofd en Danielle nam een risico door pas kort voor vertrek van de vlucht aanwezig te zijn. Zij had moeten weten welke papieren zij bij zich moest hebben voor de reis. Dit staat uitgebreid op de website van de overheid.

De KMar heeft Danielle en Floor excuses aangeboden voor het gedrag van de medewerkers. De wettelijke regels over ouderlijk gezag zullen nogmaals onder de aandacht worden gebracht van het personeel.

Gaat u binnenkort alleen op reis met een minderjarige? Zorg dan dat u de juiste papieren bij u hebt om vertraging bij de paspoortcontrole te voorkomen.

*Gefingeerde namen
De personen op de foto zijn niet de personen uit deze column