Zet de burger centraal

Op deze pagina

    Column

    Lotte (niet de echte naam) zorgt al jaren voor haar man. Hij is veteraan en heeft een posttraumatische stressstoornis (PTSS) door wat hij meemaakte als militair. Hij heeft veel zorg nodig. Lotte zet haar eigen leven stil om voor hem te zorgen. Pas als ze een hulphond regelt, kan ze weer een beetje aan het werk. Maar de zorg blijft zwaar. Lotte vraagt hulp aan de overheid. Die hulp komt er wel voor haar man, maar niet voor haar. Ze voelt zich niet gezien of gehoord. Terwijl de overheid had beloofd militairen en hun gezin te steunen. De druk wordt te groot. Het huwelijk loopt stuk. En Lotte krijgt zelf ook PTSS door de jarenlange overbelasting.

     

    Aanbieding jaarverslag 2024 Tweede Kamer Reinier van Zutphen

    We horen vaker dit soort verhalen. In 2024 vroegen 25.000 mensen hulp bij ons: burgers, kinderen en veteranen. Vaker dan het jaar ervoor. Veel van hun problemen waren te voorkomen, als de overheid eerder had geluisterd naar signalen uit de samenleving.

    Zo worden burgers de dupe

    De overheid maakt vaak grote plannen en doet beloftes om mensen beter te helpen. Bijvoorbeeld met het herstel van het toeslagenschandaal. Maar nu moeten gedupeerde ouders soms nog 78 weken wachten op een reactie op hun bezwaar. Of gemeenten die niet genoeg geld krijgen om nieuwe plannen uit te voeren. Dan gaat het mis en krijgen anderen de schuld. En worden burgers de dupe.

    Presentatie van ons jaarverslag in de Tweede Kamer

    Als Nationale ombudsman vroeg ik hier afgelopen donderdag opnieuw aandacht voor, tijdens de presentatie van ons jaarverslag: Zet de burger centraal. Als ombudsman roep ik de overheid op om realistische plannen te maken. Beloften moeten niet alleen mooi klinken, ze moeten ook kloppen én uitgevoerd kunnen worden. Anders verliezen burgers het vertrouwen. In 2024 vroegen we de overheid vaker om beter te luisteren. Naar burgers, maar ook naar organisaties die wetten uitvoeren. Die weten vaak precies wat er werkt en wat niet. Toch worden hun adviezen niet altijd serieus genomen. Dat zagen we ook bij de nieuwe asielwetten. En dat zorgt voor slecht bestuur.

    Luisteren naar wat burgers belangrijk vinden

    Soms lijkt het politieke debat meer om de bühne te draaien dan om de burger. Maar de overheid moet er zijn voor álle burgers. Juist als het moeilijk wordt. Lotte’s verhaal laat zien wat er gebeurt als de overheid niet doet wat ze belooft. Burgers raken overbelast, ziek of raken het vertrouwen kwijt. Daarom blijven wij ons inzetten voor een overheid die doet wat ze belooft. De overheid moet haar burgers, kinderen en veteranen goed behandelen en luisteren naar wat zij belangrijk vinden. Zet de burger centraal.

     

    Deze column is verschenen in De Telegraaf van 21 juni 2025.