Jordy (niet de echte naam) is al jarenlang de trotse baas van een bedrijf. Hij runt het bedrijf met veel liefde, want het is een oud familiebedrijf. Maar er is ook al jaren een probleem. De grond waar zijn bedrijf op staat, is nodig voor een groot bouwproject. Het gaat om de uitbreiding van een snelweg. Rijkswaterstaat (RWS) gaat over dit bouwproject.

In 2016 sprak Jordy voor het eerst met RWS. Sindsdien wacht hij op duidelijkheid over wat er met zijn grond gaat gebeuren. Maar die duidelijkheid komt maar niet. Al acht jaar leeft Jordy in onzekerheid. Wanneer moet hij verhuizen? En op welke locatie en onder welke voorwaarden kan hij zijn bedrijf voortzetten?
Geen toekomst
Jordy stelt keer op keer vragen aan RWS. Maar hij krijgt geen duidelijke of volledige antwoorden. Een aantal belangrijke punten blijft voor hem onduidelijk En nog belangrijker: Jordy kan zo geen toekomstplannen maken voor zijn bedrijf. Het jarenlang wachten maakt hem erg moedeloos.
In gesprek
RWS laat in een reactie op Jordy weten dat het project inderdaad lang duurt. Volgens hen komt dat door allerlei regels en omstandigheden die de planning beïnvloeden. RWS belooft om in gesprek te gaan met Jordy om onduidelijkheid weg te nemen. Maar voor Jordy is dat niet genoeg. Hij vindt dat zijn klacht niet goed is afgehandeld en blijft met vragen zitten.
Onderzoek van de ombudsman
Daarom neemt Jordy contact op met de Nationale ombudsman. Onze collega Frida (niet de echte naam) onderzoekt de situatie. Ze neemt contact op met RWS en stelt een aantal vragen. Ze wil weten waarom het allemaal zo lang duurt. En of RWS vindt dat de klacht van Jordy terecht is. Een paar weken later geeft RWS antwoord. Hij vindt de klacht niet terecht. Maar zegt wel dat hij ervan heeft geleerd. Zo wil RWS in de toekomst eerder en duidelijker met mensen communiceren. En beter uitzoeken welke informatie belangrijk is voor betrokkenen.
Geleerd van de klacht
Ik ben blij dat RWS zegt geleerd te hebben van deze klacht. Toch vind ik dat Jordy gelijk heeft: hij heeft te lang in onzekerheid gezeten. En hij heeft te weinig informatie gekregen. Dat is niet netjes. Zeker niet als het om iemands werk en toekomst gaat. Een bedrijf runnen is al uitdagend genoeg. De overheid moet daarom goed uitleggen wat er speelt. En als er vertraging is, moet de overheid aan de burger laten weten waarom dat zo is en wat dat voor hem betekent.
Deze column is verschenen in De Telegraaf van zaterdag 12 juli.
De persoon op de foto is niet de persoon uit de tekst.